+ Meer informatie

Felle aanval Begin op Bonn en Parijs

Wegens sympathie met Palestijnen

2 minuten leestijd

TEL AVIV — Premier Menachem Begin van Israël heeft zondag een ongekend felle aanval gedaan op Frankrijk en West-Duitsland wegens hun steun aan de rechten van de Palestijnen.

In een verkiezingstoespraak beschuldigde Begin de Bondsrepubliek ervan het nationaalsocialistische verleden te willen vergeten en ging hij zelfs zover te zeggen, dat bondskanselier Helmut Schmidt indirect betrokken zou zijn geweest bij de vernietiging van het Europese jodendom.

Begin zei dat de Palestijnse zelfbeschikking die Schmidt heeft onderschreven zou leiden tot de ondergang van Israël. „Maar ja, hij (Schmidt) heeft reeds gezien hoe het volk van Israël oog in oog stond met het lot. Hij diende in het leger dat de dorpen omsingelde totdat de Einsatzgruppen hun werk hadden gedaan".

„Ze zijn gierig"
In Frankrijk, aldus Begin, „zijn ze de leuzen van de revolutie - liberté, egalité, fraternité - vergeten en in Duitsland de misdaad, die tegen ons volk is begaan. Ze zijn gierig en hebben maar twee dingen voor ogen: wapens duur verkopen en goedkoop olie aanschaffen. Ze hebben geen principes, geen hart, geen geheugen, iets anders interesseert hen niet".

Aanleiding tot Begins aanval vormden de uitlatingen van Schmidt na afloop van een reis langs Arabische olielanden, waarin hij zijn steun uitsprak aan de zelfbeschikkingsrechten van de Palestijnen. Begin (67) verloor bij de jodenvervolging bijna zijn hele familie. Schmidt (62) vocht in 1941-42 met een pantserdivisie aan het Oostfront, werd vervolgens gedetacheerd bij de luchtmacht en diende in 1944 opnieuw aan het westfront.

Aan het einde van de oorlog bracht hij enige tijd door in Britse krijgsgevangenschap. Zijn oorlogsverleden wordt in Duitsland als brandschoon beschouwd.

Groot rumoer
De uitlatingen van Schmidt voor de Westduitse televisie werden ook in Israël uitgezonden en veroorzaakten daar groot rumoer. Twee rechtse parlementsleden vroegen een debat aan en een van hen, Zalman Shuval, beweerde dat in de uitspraken van Schmidt een ,,anto-semitische toon" weerklonk. Het dagblad Maariv drukte een spotprent af van Schmidt met een Arabische hoofddoek en een boek in de hand, getiteld „mein jihad", met als onderschrift: „Veel liefs uit Saoedi-Arabië".

De gewraakte uitspraak van Schmidt luidde: „Duitsers die zelf streven naar nationale zelfbeschikking, kunnen zichzelf niet toestaan de eis tot zelfbeschikking van de Palestijnen niet te erkennen". Hij zei dat „de Palestijnen niet de enigen zijn die bommen gooien".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.