+ Meer informatie

Kale plekken in het gazon

3 minuten leestijd

Als het gazon wat nninder goed de winter uitgekomen is, dan kunt u daar nu wat aan doen. Kale plekken worden losgemaakt en bijgezaaid. De zoderesten kunt u ook vervangen door nieuwe zoden. Jammer genoeg blijven die lang zichtbaar, maar als een lappendeken (bij wijze van spreken) u niet stoort, dan gaat het met zoden het snelste. Gazon dat lang nat blijft moet u, als de grond droger is, verticuteren. Het beste resultaat bereikt u met een speciale machine die wel verhuurd wordt door sommige doet-het- -zelf zaken. Ga twee keer over de grasmat. Niet haaks op elkaar maar ruitvormig. Na het verticuteren worden de grasen wortelresten weggeharkt (composthoop!) Het gazon wordt bezand, met een bezem wordt het zand in de verticuteersleufjes geveegd waardoor de afwatering beter wordt. Daarna kunt u bemesten met twee liter siertuincompost per m2

Tips
Nog een paar tips. Wanneer u gewend bent om uw gazon erg kort te maaien, dan wordt de kans op mosgroei veel groter. Ook het herstelvermogen van gras neemt af. Als u wilt zaaien, moet u rekenen met 2-3 kg per 100m'. Hou altijd wat zaad achter de hand, zodat u kale plekken bij kunt zaaien met hetzelfde mengsel. Een kuil in het gras kan gemakkelijk verholpen worden. Steek met de spade een H in het gras, klap de zode om, vul het kuiltje op en sla de zode terug.

Compost
Fruitbomen zijn altijd dankbaar voor een flinke compostgift. Spreid een laag van 5-10 cm om de stam, zo mogelijk met een doorsnede, vergelijkbaar met die van de kroon. Onkruid wordt geweerd door de laag, de bodemtemperatuur schommelt minder en de grond droogt minder uit. Merels zijn verzot op zulke voedselrijke plekjes. Met hun poten en snavel kunnen ze behoorlijk te keer gaan, waardoor de compostdoor de hele tuin ligt! Niet alleen compost maar ook verteerde mest kan gebruikt worden. Houdt u er rekening mee dat het verteren van stro veel stikstof vraagt. Bijbemesten is dan ook noodzakelijk.


Hortensia
Knip de hortensia (die eigenlijk Hydrangea heet!) terug tot op een of twee stevige knopen. De dunne, slappe takjes worden helemaal weggeknipt. De uitgebloeide bloemen van vorig jaar kunnen, als ze er nog een beetje redelijk uitzien, gedroogd worden. Als u de steeltjes bij elkaar bindt, ontstaat er een aardige bloemen- -'bol'. Jammer dat de kleuren na het winterse weer verdwenen zijn.


Groeiwigwam
Als u een grote pot heeft (doorsnede minimaal 40 cm of meer) dan kunt u de groeiwigwam eens proberen. Zet drie tot vijf tonkinstokken in de pot en bind ze met de toppen aan elkaar. U kunt ze laten begroeien door klimplanten zoals Lathyrus, stokbonen, Oost-Indische kers enzovoort. Voor klimplanten heeft u stokken nodig die minimaal 150 cm boven de grond uitsteken. Ook in de moestuin is de wigwam goed te gebruiken. Van een m^ kan op die manier een behoorlijke oogst gehaald worden. Kies lange stokken die wat verder uit elkaar komen. Eén stok wordt weggelaten: de "deur."


Voortrekken
In mijn tuin staat een (veel te kleine!) koude kas. Door zijn omvang zijn de oogsten gering maar om voor te zaaien en voor te trekken is hij uitstekend geschikt. Dahlia's, die normaal gesproken pas na de vorst naar buiten kunnen, trek ik erin voor. Eind mei, begin juni heb je dan soms al wat bloemetjes! Ook andere kuipplanten, zoals canna, knolbegonia en zelfs gladiolen, bloeien zo weken eerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.