+ Meer informatie

Moeilijke baan

2 minuten leestijd

In 1958 was het besteedbare inkomen in Nederland vergeleken met 1947 verdubbeld. De moderne welvaartstijd diende zich aan. De oudere generatie was er als regel dankbaar voor, niet het minst vanwege herinneringen aan crisis en oorlog. De jongere generatie aanvaardde de nieuwe welvaart als vanzelfsprekend.

„Als inspecteur ben ik in de psychiatrie aangelopen tegen heel wat situaties die ongewild uit de hand waren gelopen. En steeds weer viel het me op dat de hulpverlener, de verpleger, toch maar een bijzonder moeilijke baan heeft. De problemen waarmee zij dag in dag uit geconfronteerd worden, zijn niet gering. Zal ik zus of zal ik zo? Zal ik het wel doen of zal ik het niet doen? Heel gecompliceerd. Maar niemand had het er over. Ja, als er dingen mis gingen. Dan was het: „Ze hebben dit niet goed gedaan en ze hebben dat niet gedaan". Niemand die constructief naar de positie van de hulpverlener wilde kijken, en toen dacht ik: „Nu ik toch in de vut ben, ga ik daar maar eens een boekje over schrijven".

In de geestelijke gezondheidszorg ben je voortdurend bezig met iemands innerlijk, veelal met iemand die de controle over zichzelf tijdelijk verloren heeft. Je moet steeds ingrijpen, situaties beoordelen, inschatten, keuzes maken. En soms grijp je er dan naast. Dan doe je het net verkeerd. Ik wil best, zij het heel voorzichtig, onderschrijven dat er in de geestelijke gezondheidszorg nogal eens

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.