+ Meer informatie

Scholten komt met bewijs tegen Shell

Destijds olie naar Rhodesië

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Tweede-kamerlid J. N. Scholten (CDA) heeft de beschikking gekregen over documenten van de douane van Mozambique waaruit blijkt dat het oiie-embargo jegens het voormalige blanke minderheidsbewind in Rhodesië is ontdoken.

Vanaf 4 december 1966 tot en met 23 januari 1976 hebben 205 tankschepen in de haven van Lourenco Marquez (nu Mapoeto) in Mozambique olie en olieprodukten afgeleverd voor Shell Mozambique.

De Amerikaanse deskundige Bernard Rivers, is op grond van een voorlopige analyse van de douane-documenten tot de slotsom gekomen dat een aanzienlijke hoeveelheid van de lading is doorgevoerd naar Rhodesië, en wel in de jaren 1967-71 en 1974-75. De werkgroep Rhodesië-boycot van de Tweede kamer, waarvan Scholten voorzitter is, heeft besloten om de Koninklijke Nederlandse petroleum maatschappij (KNPM), de Nederlandse houdstermaatschappij die een belang van zestig procent in de Koninklijke

Shell groep heeft, te verzoeken om vragen naar de mogelijke betrokkenheid van Nederlanders in dienst van de groep alsnog te beantwoorden.

Eerder heeft de KNPM laten weten dat deze vragen uit de enquête van de parlementaire werkgroep onder Nederlandse oliemaatschappijen niet zullen worden beantwoord. Presidentdirecteur De Bruijne heeft de werkgroep per brief meegedeeld dat het niet op de weg ligt van de werkgroep om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Nederlandse employés die wellicht bij de ontduiking van de olieboycot betrokken zijn geweest. van deze vragen verwijst naar de Britse tak van de groep. De Bruijne was van september 1965 tot maart 1968 directeur van Shell Mozambique en het is onwaarschijnlijk dat hij niets heeft afgeweten van de opzet om Rhodesië via Mozambiwue van olie te voorzien, aldus Scholten. Dat De Bruijne nu een andere (Nederlandse) pet op heeft, ontlast hem niet van zijn verantwoordelijkheid, aldus Scholten.

Drie voorbeelden van olieleveranties aan Shell Mozambiwue achten Scholten en de werkgroep belangwekkend genoeg om er ook de minister van Economische zaken over aan de tand te ii^^H^n^MB voelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.