+ Meer informatie

Irak herroept annexatie van Koeweit

1 minuut leestijd

NICOSIA (AP) - De regerende Revolutionaire Commandoraad van Irak heeft gisteren de annexatie van Koeweit herroepen, zo heeft het officiële Iraakse nieuwsagentschap INA bekendgemaakt. Ook zal Irak goud, geld, vliegtuigen en oudheidkundige schatten die na 2 augustus uit Koeweit werden gestolen, teruggeven.

Volgens INA is de beslissing van de Commandoraad in overeenstemming met de bereidverklaring van Irak om te voldoen aan alle voorwaarden genoemd in resolutie 686 van de Veiligheidsraad. Die resolutie verlangt onder meer dat Irak de annexatie van Koeweit ongedaan maakt, alle krijgsgevangenen en gevangen buitenlanders laat gaan, en herstelbetalingen doet.

De Commandoraad zei alle besluiten, wetten en bepalingen aangaande Koeweit die na 2 augustus werden aangenomen te hebben vernietigd. De raad, die wordt voorgezeten door Saddam Hoessein, is het hoogste regeringsorgaan in Irak. De raad kan wetten bij decreet doorvoeren en besluiten van de Algemene Vergadering -het 250 leden tellende parlement- vernietigen.

Volgens INA stelde de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar in een brief van de beslissing van de Commandoraad op de hoogte.

„Ik heb de eer u mee te delen dat de Iraakse regering heeft besloten haar instemming met het besluit van de Veiligheidsraad ten uitvoer te leggen", schreef Aziz volgens INA.

Aziz schreef ook, dat Irak het goud, geld, de burgervliegtuigen en de museumstukken die het na 2 augustus uit Koeweit heeft weggehaald zal teruggeven. Hij vroeg de secretaris-generaal instructies te geven hoe dit het best kon gebeuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.