Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Ga eens thuis chinezen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Ga eens thuis chinezen

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

In een Terdege die informeert over de Chinezen in ons land mogen recepten uit de Chinese keuken natuurlijk niet ontbreken. Om aan de ingrediënten te komen is echt geen tocht langs allerlei aparte winkeltjes nodig: vrijwel alle spullen zijn in een goede supermarkt te koop. Wie wil weten hoe de gerechten oorspronkelijk smaken —deze recepten zijn uiteraard wat aangepast- zou ze eens bij de Chinees moeten bestellen.

Oosterse koolsalade
Een heerlijke salade bij een oosterse maaltijd. Groentegerecht voor twee personen.
V2 mango
2 schijven ananas uit blik
150 g Chinese kool
1 eetlepel kerriesaus (flesje)
1 eetlepel ananasvocht
V2 eetlepel citroensap
2 theelepels ketjap manis
1 eetlepel seroendeng
De mango schillen en in kleine blokjes snijden. De schijven ananas in kleine stukjes snijden. De Chinese kool wassen, in heel dunne reepjes snijden en in een vergiet goed laten uitlekken. In een slaschaal de kerriesaus, het ananasvocht (uit blik), het citroensap en de ketjap tot een sausje roeren. De kool, mango en ananas door het sausje scheppen. De seroendeng erover strooien.

Pekingeend
Een vereenvoudigde versie van een heel oud recept. De eend wordt als hij klaar is in stukken gesneden en met pannekoekjes, knapperige reepjes lente-ui of prei en pittige barbecuesaus gegeten. Hoofdgerecht voor drie personen.
1 vette tamme eend (ca. 3 kg) of vette kip
2V2 dl water
2 dl stroop anijs, venkelzaad, kruidnagel en kaneel (samen 1 theelepel)of Chinees vijf-kruidenpoeder
200 g bloem
1 bosje lente-uitjes of 1 prei
(sesam)olie
1 flesje barbecuesaus
De eend onder de koude kraan afspoelen en van binnen en van buiten goed droogdeppen. In (;en pannetje het water aan de kook brengen en de stroop hierin oplossen. De eend van binnen en van buiten met de gemengde kruiden inwrijven. De vogel boven een grote schaal houden en de hete stroop erovi^r schenken, zodat de binnen- en de buitenkant goed met stroop bedekt zijn. Een touw door de eend rijgen en hem daaraan boven de schaal ophangen en vijf uur laten drcgen. Boven een kom de bloem zeven. In een pan Vs 1 water aan de kook brengen en het met een houten lepel door de bloem roeren. Als het deeg koud genoeg is om vast te piakken 10 minuten met de hand kneden. Met een vochtige doek afdekken en 15 minuten laten rusten. Intussen de lente-uitjes of prei in reepjes snijden en in een schaal met koud water leggen. De oven voorverwarmen op 200°C. De eend met de rest van de stroop bestrijken en op een rekje in een braadslede zetten. De braadslee midden in de oven plaatsen en de eend in ca. 1 uur en 45 minuten gaar braden. Halverwege de braadtijd de eend keren. Intussen op een met bloem bestoven aanrecht het deeg tot een lange worst van ca. 3 cm dik uitrollen. Het deeg in plakken van 2 cm dik snijden, platdrukken en iedere plak met wat (sesam)olie bestrijken. Telkens twee plakken deeg met de oliekanten op elkaar leggen en uitrollen tot ze flinterdun zijn. Een koekpan met een dikke bodem verhitten en de dubbele pannekoekjes aan beide kanten bakken tot er kleine bruine blaasjes op komen. De pannekoekjes van elkaar halen. De eend uit de oven nemen. Eerst het vel loshalen en kleinsnijden. Vervolgens het borstvlees en het vlees van de poten loshalen en kleinsnijden. De eend met de reepjes lente-ui, de barbecuesaus en de pannekoekjes serveren. Aan tafel telkens een pannekoekje met alle ingrediënten vullen en uit de hand opeten.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 1989

Terdege | 64 Pagina's

Ga eens thuis chinezen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 1989

Terdege | 64 Pagina's