+ Meer informatie

Spaanse Hof geeft bevoegdheid terag

Geen besluit communistische partij

2 minuten leestijd

MADRID — Het Spaanse hooggerechtshof heeft geen beslissing genomen over legalisering van de communistische partij. Het heeft zich na een beraad van vijf weken onbevoegd verklaard in deze politieke kwestie een uitspraak te doen. Uit kringen van de communistische partij en van de regering in Madrid werd echter vernomen dat het hof de aanvragen van de communisten en van de carlisten heeft teruggestuurd naar het ministerie van binnenlandse zaken.

Over de aanvragen van de marxistisch-leninistisch georiënteerde „communistische revolutionaire liga" en de trotskistische „democratische vereniging van de vrouw" wordt vrijdag, naar verluidt, een beslissing genomen.

De regering Suarez weigerde op 22 februari de communistische partij te legaliseren en vroeg het hooggerechtshof binnen 30 dagen een uitspraak te doen. De beslissing van het hof-werd al meer dan een week geleden verwacht, maar ze moest verscheidene malen worden uitgesteld, mede in verband met ziekte van enkele leden van het hof.

Negatief oordeel

Volgens waarnemers in Madrid is het besluit van het hof, de kwestie van legalisering van de communistische en de carlistische partijen naar de regering compromis

terug te verwijzen een dat door interventie van

Daaraan zou een negatief oordeel van het hof zijn voorafgegaan. Een aanwijzing dat een negatieve beslissing op komst was zagen waarnemers in de afwijzing door het hof, woensdag, van de door de regering benoemde nieuwe president van het hooggerechtshof, die als gematigd liberaal geldt. Deze in de geschiedenis van het tribunaal unieke afwijzing is in de openbaarheid uitgelegd als een poging van aanhangers van het Franco-regime een .legalisering van de communistische partij te verhinderen. Met andere woorden, de regering Suarez zou een positieve uitspraak hebben willen waarborgen door een erkend liberaal tot president van het hof te benoevoorbeeld koning Juan Carlos vragen een commissie te benoemen van juridisch* deskundigen, die een oplossing voor het probleem moet zoeken. Volgens regeringskringen zou dit tot nieuw uitstel leiden en het onwaarschijnlijk maken dat de communistische partij tijdig wordt gelegaliseerd voor de verkiezingen van juni. Het katholieke dagblad Ya heeft al gewaarschuwd dat dit tot nieuwe onrust en tot een crisis zal leiden.

Het Spaanse persbureau CIFRA meldt dat de uitspraak van het hof vrijdag officieel bekend zal worden gemaakt. Ook volgens CIF|IA heeft het hof besloten zich onbevoegd te verklaren en de zaak terug te verwijzen naar de regering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.