+ Meer informatie

„Teruggestuurde Ethiopiërs lopen gevaar”

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - De Ethiopische vluchtelingen die naar hun land zijn teruggestuurd, lopen gevaar. Dit stelt de „ernstig geschokte” Vereniging van Ethiopiërs in Nederland (VEN) naar aanleiding van het besluit van verschillende rechtbanken, vorige week, om 199 Ethiopische vluchtelingen terug te sturen.

Volgens de rechters zou Ethiopië een veilig land zijn. Met deze stelling is de VEN het oneens. Ze baseert haar mening op ooggetuigeverslagen en rapporten van mensenrechtenorganisaties van de afgelopen maanden. Amnesty International, African Watch en de Ethiopische Raad voor de Mensenrechten meldden tal van incidenten, waaruit zou blijken dat onder meer de vrijheid van meningsuiting in het post-Mengistoe-Ethiopië met voeten wordt getreden.

De overgangsregering bestaat uit één partij, het Revolutionaire Democratische Volksfront (EPRDF). Politieke oppositie wordt onmogelijk gemaakt of leidt tot vervolging, celstraf en zelfs moord. „Zo er al sprake zou zijn van een verbetering van de mensenrechtensituatie ten opzichte van de periode onder Mengistoe (een vaak gehoord argument), dan dient toch nog steeds de huidige situatie in Ethiopië maatstaf te zijn”, aldus de VEN.

In oktober vori jaar nam het Europese Parlement een resolutie aan waarin het zijn verontrusting uitsprak over de ernstige menenrechtenschendingen door de Ethiopische autoriteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.