+ Meer informatie

Eis: twee en een half jaar voor oplichting

Verdachte,, bezat'' negen miljoen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De officier van justitie bij de rechtbank in Den Haag, mr. I. E.

Klopper, heeft -^donderdag tegen de 52-jarige O. R. uit

De verdachte, die de rechtbank bekende schuldig te zijn aan de oplichting, zou drie keer bij verschillende banken rekeningen hebben geopend. Vervolgens stortte hij een klein bedrag op de rekeningen en nam bij de eerste, geopende een groter bedrag op.

Dat systeem paste hij vervolgens herhaaldelijk en via een strak „werkschema" toe. Het geheel was gebaseerd op het feit dat banken een bijschrijving aanzienlijk sneller - vaak nog dezelfde dag - verwerken dan een opneming. Op die manier kon hij bedragen die hij niet bezat opnemen, en weer op een andere rekening storten. Dit geldcircuit liep in korte tijd zo hoog op, dat hij miljoenen „bezat". schillen hadden verrekend, bleef uiteindelijk een bedrag van 2.'?56.000 gulden open. Dit bedrag was door B. uitgegeven aan eigen leningen, auto's, va

Speerde" df^lleed^echtf^geen aangifte, omdat volgens de bank deze
vorm van oplichting slechts mogelijk is met hulp van „binnenuit". Een filiaalhouder van de bank is inmiddels ontslagen. De verdachte ontkende echter dat iemand hem had geholpen.

R. zou bovendien van een echtpaar in Portugal tweeduizend gulden hebben geleend, maar wel onder valse voorwendsels. Deze tenlastelegging werd door R. echter ontkend. Het zou hier zuiver om een lening gaan en niet meer. De getuigenverklaringen van het echtpaar vond mr. Van Werkhoven te eenzijdig. Volgens rechtbankpresident mr. G. Kootte was hier mogelijk sprake van een psychologische zaak, omdat R. het echtpaar kende en de banken als onpersoonlijke dingen zag. Uitspraak: 26 mei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.