+ Meer informatie

DNA-onderzoek in moordzaak vrouw

2 minuten leestijd

EMMEN (ANP) - De recherche is met DNA-onderzoek begonnen in de zaak van de moord op het zogenoemde wandelvrouwtje, de 79-jarige J. M. van Offeren uit Emmen.

Dat maakte het openbaar ministerie in Assen gisteren bekend. Volgens OM-woordvoerster E. van Eerden staat het DNA-onderzoek los van het grootschalige buurtonderzoek onder de naam Actie Stofkam, dat momenteel in de wijk Emmerschans wordt gehouden.

"Dit DNA-onderzoek betreft een groep van negentig mannen die uit eerder onderzoek naar voren zijn gekomen. Daarvoor hebben we toestemming gekregen van het college van procureurs-generaal. Actie Stofkam gaat ondertussen gewoon door", aldus Van Eerden.

De negentig mannen zijn naar voren gekomen uit regulier buurtonderzoek, passantenonderzoek en na uitzendingen van het tv-programma Opsporing Verzocht. De mannen wordt verzocht vrijwillig mee te werken.

Bij een aantal van hen is inmiddels wangslijm afgenomen. Dat wordt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk vergeleken met het DNA-materiaal dat op het lichaam van de vermoorde vrouw is gevonden.

Het wandelvrouwtje, zo genoemd omdat ze dagelijks vanuit haar woning in Emmerschans lange wandelingen in de omgeving maakte, is op 13 of 14 februari verkracht en daarna doodgeslagen met een schep in het bos bij Emmerschans. De dader heeft haar vastgebonden aan een boom en is op brute wijze tekeer gegaan. Pas een week na de moord werd het lichaam van de vrouw gevonden.

Omdat eerder onderzoek geen dader opleverde, is de recherche dinsdag begonnen met de Actie Stofkam, het grootste buurtonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden.

Tot en met vrijdag 16 mei trekken 23 rechercheurs dagelijks, van negen uur 's ochtends tot tien uur 's avonds, de wijk in om alle personen van 14 jaar en ouder individueel vragen te stellen.

Zie ook pag. 25: "DNA-onderzoek krachtig wapen justitie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.