+ Meer informatie

De kunst van kransen maken

2 minuten leestijd

Meestal worden kransen gemaakt van dennetakken, hulst en bessen. Onmiskenbaar wordt in deze donkere dagen van het jaar de verbinding gelegd met allerlei kerstdecoraties, die zo overvloedig worden, alsof het daarom gaat bij het Kerstfeest. De bedoeling van het boek "Romantische kransen" is een veel bredere betekenis aan het maken van kransen toe te kennen.

Het maken van kransen is een van de oudste handwerken en heeft een lange, rijke traditie. Zo werden al in het oude Griekenland kransen geschonken aan winnaars van wedstrijden (denk aan de lauwerkransen). Meestal waren kransen, en dat zijn ze nog altijd, een middel om belangrijke gebeurtenissen te markeren: een geboorte of een huwelijk, maar ook het binnenhalen van de oogst. In Nederland is het gebruik van kransen zeer beperkt, maar als we dit boek lezen, zien we dat er uit verschillende landen voorbeelden bijeen zijn gebracht, variërend van Scandinavische houten ringen met kaarsen en traditionele Amerikaanse kransen tot Franse kruidenkransen en Engelse korenkransen. Er is gebruik gemaakt van een rijke verscheidenheid aan materialen, zoals bloemen, vruchten, bladeren, schelpen, etcetera.

Inspiratie

De prachtige foto's in het boek gaan vergezeld van duidelijke aanwijzingen om zelf aan de slag te gaan. Er is vooral gebruik gemaakt van goedkope materialen, die vaak in een bepaald seizoen voorradig zijn. Zo is het boek een bron van inspiratie om zelf een krans te creëren voor elk jaargetijde en elke gelegenheid. N.a.v. "Romantische kransen", door Elizabeth Jane Lloyd; uitg. Terra, Zutphen; 128 bIz.; prijs 39,90 gulden. G. Kuiper-Maaskant

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.