+ Meer informatie

Veel scholieren beloven halfjaar niet te roken

2 minuten leestijd

DOKKUM - Voor leerlingen van het Dockingacollege in Dokkum is het duidelijk: roken is slecht. Dus beginnen zij er niet aan. Tenminste, niet het komende halfjaar. De scholieren gaven maandag het startsein voor de niet-rokenwedstrijd Actie Tegengif. Zij ondertekenden een niet-rokencontract en beloofden daarmee plechtig tot en met begin mei geen sigaret of sjekkie op te steken.

De organisatie noemt de actie een succes. De afgelopen maand hebben 2450 klassen zich opgegeven voor deelname. Dat is veel. Zelfs 580 meer dan vorig jaar.

Het doel van Actie Tegengif is het voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Zoals bekend is roken een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en longziekten.

De meeste rokers beginnen met roken tussen hun twaalfde en hun veertiende levensjaar. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden, speelt voor velen een belangrijke rol bij de keuze om al of niet te beginnen met roken. De actie richt zich dan ook op leerlingen in de eerste en de tweede klas van scholen voor het voortgezet onderwijs.

Prijzen

Maandag ondertekenden de leerlingen van alle eerste en tweede klassen van het Dockingacollege, net als alle andere deelnemende leerlingen, het Actie Tegengif-contract. Klassen die een halfjaar niet roken én een originele slogan rond het thema "niet roken" inzenden, dingen mee naar de hoofdprijs van 1500 euro of naar een van de 22 provincieprijzen ter waarde van 500 euro.

De hoofdprijswinnaar maakt ook kans op een trip met de hele klas naar Brussel, als Nederland de Europese prijs wint. Een jury bepaalt onder meer op basis van de creatieve inzendingen welke klassen in de prijzen vallen. De wedstrijdperiode loopt tot 1 mei 2003. De uitslag van de wedstrijd wordt op Wereld Niet-Rokendag, 31 mei 2003, bekendgemaakt.

Meedoen aan Actie Tegengif is gratis. Alle leerlingen van de klassen die de niet-rokenperiode volhouden, krijgen een individuele beloning. Actie Tegengif is een gezamenlijk initiatief van de gezondheidsorganisaties het Trimbos-instituut en Defacto en wordt ten dele gefinancierd door de Europese Commissie.

Europa

Actie Tegengif maakt deel uit van het Europese project "The Smokefree Class Competition". Aan dit project doen behalve Nederland ook Finland, Griekenland, Denemarken, Duitsland, Italië, Engeland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Spanje, IJsland, Portugal, Luxemburg en Zwitserland mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.