+ Meer informatie

Proefritje op ruimtescooter

1 minuut leestijd

MOSKOU - Sowjet-kosmonaut Aleksandr Serebrov heeft gisteren buiten het permanente ruimtestation Mir een proefritje gemaakt op een ruimtescooter. De tocht verliep succesvol; Serebrov tufte zonder problemen rond in de ruimte op een dertigtal meters afstand van de Mir.

Gezagvoerder Aleksandr Viktorenko bleef bij het luik van het ruimtestation om de verrichtingen van zijn mede-kosmonaut gade te slaan. Sowjet-burgers op aarde kregen de gelegenheid om de ruimtescooter aan het werk te zien; de Sowjet-televisie ónderbrak enkele malen de 'gewone' uitzending om de laatste beelden van het ruimte-ritje te tonen.

De ruimtescooter, die overigens qua vorm meer weg heeft van een gigantische zwevende leunstoel, weegt 220 kilo en is voorzien van 32 motoren. Het voertuig is ontworpen om kosmonauten in staat te stellen in de ruimte reparaties aan satellieten te verrichten. Tevens kan het worden ingezet voor reddingsoperaties. Het toestel is wendbaar en kan op maximaal 50 meter afstand van de Mir opereren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.