+ Meer informatie

Groot deel Chinese partijtop afgetreden

Kapitalistische hervormingen vastgelegd

2 minuten leestijd

PEKING - Op de laatste dag van het zestiende congres van de Chinese Communistische Partij is vandaag bijna de voltallige partijtop, onder wie president Jiang Zemin, afgetreden. Het enige lid van het zeskoppige dagelijks bestuur dat werd herkozen is Hu Jintao, Jiangs beoogde opvolger als president, meldde het persbureau Xinhua.

Niet eerder sinds de communisten in 1949 aan het bewind kwamen is de machtsoverdracht in Peking zo ordelijk en zonder openlijke wanklank verlopen. Jiang karakteriseerde de bijeenkomst, die om de vijf jaar wordt gehouden, als een "congres van eenheid, van triomf en van vooruitgang." De nieuwe partijleiding zal naar verwachting morgen worden gepresenteerd in de Grote Hal van het Volk. Hu (59) wordt morgen vrijwel zeker secretaris-generaal van de partij. Naar verwachting wordt hij dan in maart tot president gekozen.

De meer dan 2000 afgevaardigden op het Congres gaven op de slotdag van de bijeenkomst hun goedkeuring aan Jiangs persoonlijke blauwdruk voor de toek omst van China. Daarin gaan kapitalisme en marktwerking hand in hand met het communistische staatsbestel.

In Jiangs idee moet de Communistische Partij drie zaken vertegenwoordigen: de meest geavanceerde productieve krachten, de meest ontwikkelde cultuur en de elementaire belangen van alle mensen.

Maar de tekst houdt ook in dat zelfstandige ondernemers -die onder de grondlegger van het communistische China, Mao Zedong, nog het gevaar liepen gevangen te worden gezet- tot de partij worden toegelaten en dat de grondwet wordt aangepast om hen een officiële rol te kunnen laten spelen. Jiangs theorie vormt een belangrijke stap op weg naar een "vooruitstrevende socialistische cultuur", stelden de afgevaardigden op het congres in een resolutie.

Nu Jiang zich niet heeft laten herkiezen in de partijtop, is het zeker dat hij in maart ook aftreedt als president. De 76-jarige Jiang was secretaris-generaal sinds 1989, toen hij Zhao Ziyang opvolgde na het bloedige neerslaan van de studentenbetoging op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Het succesvolle verloop van het congres "moedigt de gehele partij en het Chinese volk in alle etnische verscheidenheid enorm aan om met de tijd te gaan, in een ware pioniersgeest nieuwe wegen in te slaan en met vertrouwen de goede zaak van het op Chinese leest geschoeide socialisme verder te helpen", zei Jiang.

De nieuwe samenstelling van het dagelijks bestuur wordt vermoedelijk pas morgen bekendgemaakt.

Het is in China gebruik dat afgetreden leiders proberen een stem in het beleid te houden. Jiang zou dat kunnen doen door zijn derde hoge positie, het voorzitterschap van de belangrijke militaire commissie, te behouden. Zijn voorganger Deng Xiaoping ging hem daarin voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.