+ Meer informatie

Zuiderzeevissers in verf

2 minuten leestijd

In het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum aan de Wierdijk 18 in Enkhuizen zijn na de ingrijpende reorganisatie enkele boeiende exposities ingericht, onder meer over en uit de (n iet zo bekende) Librije van de Westerkerk in die stad. Daarop kom ik later nog terug. Maar ook aardig is de tentoonstelling met portretten van vissers, voor een deel geschilderd door bekende kunstenaars. Al vroeg in de 19e eeuw bezochten schilders en tekenaars de Noordzeeplaatsen waar de visserij werd beoefend: Scheveningen, Noordwijk, Katwijk en zo meer. Maar het zou tot laat in de vorige eeuw duren voor 'de' kunst ook de Zuiderzeevissersplaatsen en het bedrijf daar 'ontdekte'. Dat resulteerde soms in opmerkelijke, soms aangrijpende, schilderstukken, waaronder vissersportretten. Zo werd Volendam vaak in verf vastgelegd: de oude klederdrachten, de houten zeilboten, de handgeknoopte netten. Ook de markante 'koppen' van oude vissers, schipbreuken en de achterblijvende weduwen en wezen waren geliefde thema's. Op de Enkhuizer expositie zien we portretten van onder anderen Willy Sluiter, Piet van der Hem, Wim Wouters en Herman ten Kate. Er zijn ingekleurde litho's van de klederdrachtprenten uit het boek van Braet von Ueberfeldt. Van Paul Rink (pim. 1900)^ die jarenlang in Volendam woonde, hangt er "Drie oude Volendammer vissers". Leo Gestel legde omstreeks 1915 "Spakenburgers in gesprek" vast. Willy Sluiter tekent in krijt een "Zittende Volendammer", Com. Vredenburgh aquarelleert een "Volendammer op een schuit in de haven" en Hendrik Vettewinkei (omstreeks 1840) "Kinderen op Marken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.