+ Meer informatie

Nagenoeg dertig kort gedingen tegen GVS

Fabrikanten in acht gevallen in gelijk gesteld

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De president van de rechtbank in Den Haag, mr. A. H. van Delden, heeft de afgelopen weken de handen vol gehad aan het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Behalve in het kort geding waarmee Nefarma, de organisatie van de farmaceutische industrie, tevergeefs probeerde om de invoering van het GVS op 1 juli uit te stellen, heeft hij tot en met gisteren vonnis gewezen in nog eens 27 gedingen van individuele geneesmiddelenfabrikanten. Daarbij ging het in totaal om 45 produkten.

In de meeste gevallen hadden de fabrikanten bezwaren tegen de indeling van hun geneesmiddelen in het GVS. Ook vonden ze de termijn te kort en/of waren ze het niet eens met de manier waarop de vergoedingslimiet is berekend. In acht gevallen kregen ze van mr. Van Delden gelijk. Volgens Nefarma zullen er mogelijk nog vier kort gedingen volgen, terwijl enkele fabrikanten nog overwegen om in beroep te gaan van het vonnis in kort geding. Nefarma zelf is nog bezig met een bodemprocedure en wellicht beslissen ook nog enkele fabrikanten daartoe.

Gemiddelde

In het kader van het GVS zijn 2500 geneesmiddelen ingedeeld in groepen (clusters) van medicijnen met een gelijksoortige werking. Ziekenfondspatiënten en een deel van de particulier verzekerden krijgen hoogstens de gemiddelde prijs per groep -de limiet- vergoed en moeten voor duurdere middelen het prijsverschil zelf bijbetalen. Nog eens 2500 medicijnen staan op „lijst zes", wat betekent dat ze (nog) niet in een cluster konden worden ingedeeld en dus volledig worden vergoed.

Gisteren bepaalde de Haagse rechtbankpresident in drie gevallen dat een middel dat nu in een cluster zit op 1 augustus op lijst zes moet worden gezet. Ze mogen pas weer in een groep met een vergoedingslimiet worden teruggeplaatst als er twee maanden zijn verstreken nadat WVC schriftelijk heeft laten weten dat van plan te zijn.

Het betreft Noroxin, een anti-bacterieel middel van Merck Sharp en Dohme, een zetpil met het antibraakmiddel Motilium van Janssen Pharmaceutica en het anti-depressivum Fevarin van Duphar.

„Spoorboekje"

Nefarma-voorzitter dr. J. C. Sanders zei in een reactie dat de industrie nu tenminste weet op welke termijn ze aanspraak kan maken. Nefarma wil met de overheid en de apothekersorganisatie KNMP overleg gaan plegen over „een soort spoorboekje". Ten aanzien van twee middelen, een lotion tegen aandoeningen van de hoofdhuid en een darmmiddel van een Zweeds bedrijf, heeft de president een uitspraaji gedaan over de vergoedingslimiet. In het eerste geval moet een nieuwe limiet worden vastgesteld, in het tweede moet de limiet 20 procent omhoog. Volgens Sanders ging het hierbij om „gewone rekenfouten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.