+ Meer informatie

Politie onderzoekt verkeersyeiligheid

„Gericht toezicht"nog onbekend

2 minuten leestijd

ZWOLLE — „Wij hebben weinig óf geen ervaring met gericht verkeerstoezicht in Nederland. Toch willen we daar meer van weten, zodat wij de verkeersveiligheid misschien gunstig kunnen beïnvloeden". Dit zei de secretaris van de Centrale Politie Verkeers Commissie, Breure gisteren op een persbijeenkomst in het gebouw van de Rijkspolitie in Zwolle.^^^^, '

Breure indtoduceerde het eerste project in een serie van acht, waarin onderzocht wordt hoe de verkeersveiligheid op een bepaald traject of binnen een bepaald gebied kan worden verhoogd. Men gaat daarbij uit van drie factoren; de weg (ihfrastructuur), het voertuig, en de menselijke factor. Door de moderne techniek zijn de voertuigen al zodanig geperfectioneerd, dat verbetering hieraan bijna niet mogelijk is.

Veranderingen aan een wegsituatie, door bijvoorbeeld verkeerslicht - en of borden te plaatsen zullen het gedrag van de weggebruiker beïnvloeden en wellicht dat stuk weg veiliger maken.

Fouten

De belangrijkste rol wordt echter doojT de mens gespeeld. De meeste oorzaken van ongevallen zijn pok te wijten aan menselijke fouten. Het gedrag van de mensen moet dus worden beïnvloed en de meeste aandacht krijgen. Het onderzoek, dat wordt verricht door rijks- en gemeentepolitie, in nauwe samenwerking met de CPVC, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het openbaar ministerie en de Rijksvoorlichtingsdienst, heeft tot doel uit te vinden hoe het gedrag van de weggebruiker het meest effectief, positief is te beïnvloeden. De resultaten van het project zullen worden gemeten door het Haagse onderzoekbureau Synthese.

Kosten

Het eerste project bevat een trajectweg van Almelo naar Hengelo, waar in het verleden veel ongevallen hebben plaatsgevonden. De rijkspolitie uit het district Zwolle en de gemeentepolitie Hengelo werken op. dit traject nauw samen.

Voor de automobilist betekent het zgn. „demonstratieproject gericht verkeerstoezicht" dat hij op tijdstippen van de ongevalspieken een verhoogde concentratie politie zal kunnen bespeuren

De kosten voor dit Alemelo/Hengelo-project bedragen ongeveer 200.000 gulden. Wat de andere projecten, die in een later stadium in Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, Maastricht, Velsen en Groningen zullen worden gehouden, gaan kosten was nog niet bekend. Maar ook dan kon per i)roject in de zelfde orde van grootte worden gedacht. De totale onderzoeksperiode zal ongeveer vijf jaar duren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.