+ Meer informatie

Vandalisme

2 minuten leestijd

Galas- en blikcontainers zijn natuurlijk ideale uitnodigingen tot vandalisme, maar in Zeist blijkt dit gelukkig mee te vallen. „In het begin van onze glasinzamelingsactie hebben we daar veel problemen mee gehad: de jeugd dook regelmatig in de bakken om de statiegeldflessen er uit te halen, met alle risico's van dien. Dat is nu wel over: de mensen zijn de laatste tijd zo zuinig geworden dat er nauwelijks statiegeldflessen meer worden weggegooid. Bij blikbakken speelt dat natuurlijk niet — het zijn trouwens gatencontainers, zodat er alleen iets ingegooid kan worden —. Wel komt het een enkele keer voor dat er vuile blikken in worden gegooid, maar dat neemt gelukkig af. En als er dingen tussen zitten die er duidelijk niet in horen, is het containerbedrijf altijd wel zo vriendelijk deze er even tussenuit te vissen".

Het Zeister blikproject in cijfers: de containers hebben een inhoud van 800 tot 1000 kg, afhankelijk van de mate waarin het blik is platgedrukt. In 1977 én '78 leverden de containers (er stond er toen nog maar éen) 17 resp. 20 ton bhk op, in '79 was dat 22 ton en in 1980 — toen het aantal bakken tot vijf was uitgebreid— werd er maar liefst 5il ton opgehaald!.

Het rendement van het Zeister project is nog wel niet zo hoog — de containerhuur en de vervoerskosten moeten uiteraard van het bedrag dat het blik oplevert, worden afgetrokken — maar het is toch aardig de moeite. En het zal in de toekomst voor de gemeenten nog lonender worden, gezien de schrikbarend hoge vuilverwijderingskosten. Ook andere gemeenten hebben inmiddels belangstelling voor het blikproject getoond. Natuurlijk zou het alleszins gufli stig zijn wanneer de actie navolging zou vinden. Wel zou de onttinningsfabriek dan nieuwe voorzieningen moeten treffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.