+ Meer informatie

„Lubbers moet spijt betuigen aan slachtoffers Japan"

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Tweede-Kamerfractie van de VVD is van mening dat minister-president Lubbers spijt moet betuigen aan de Nederlandse organisaties van mensen die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse kampen gevangen hebben gezeten over de gang van zaken tijdens het bezoek van de Japanse premier Kaifu.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die het VVD-kamerlid Wiebenga aan Lubbers heeft gesteld. Lubbers heeft inmiddels een spijtbetuiging aan Kaifu gestuurd over de ongeregeldheden tijdens het bezoek van de Japanse premier. Wiebenga vindt dat Lubbers dat ook behoort te doen aan de organisaties van slachtoffers van het Japanse optreden tijdens de oorlog.

In zijn vragen somt het liberale kamerlid een aantal punten op waarover Lubbers naar zijn mening de" verschillende organisaties op zijn minst enige uitleg behoort te geven. Dat betreft „het verkeerd inlichten van vreedzame demonstranten bij het Catshuis" en „het niet merkbaar overbrengen van de diepliggende gevoelens met betrekking tot een aanspraak op (financiële) genoegdoening die bij velen leven". Verder wil Wiebenga dat Lubbers uitlegt waarom vertegenwoordigers van de slachtoffers niet de mogelijkheid hebben gekregen om Kaifu een petitie aan te bieden.

Lubbers heeft al eerder naar aanleiding van de beroering die is ontstaan over de gebeurtenissen bij het bezoek van Kaifu, gezegd dat met de spijtbetuiging van Kaifu over het door Japan aangedane leed wat hem betreft de hele zaak afgesloten is. '4',

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.