+ Meer informatie

Nieuw actieschip voor Greenpeace

2 minuten leestijd

derd: groene rand, witte ombouw en een regenboog met een duif. Over de naam van het nieuwe actieschip is men het nog niet eens. Verschillenden willen de boot „Rainbow Warrior II" noemen, ex-zeeman Hans Guyt voelt meer voor het behoud van de naam Sirius.

Uitstel

Met de dumping van radio-actief afval door Nederland, België en Zwitserland in de Atlantische Oceaan wordt de Sirius voor het eerst ingezet. Dit jaar zullen twee schepen, één vanuit IJmuiden en één vanuit Zeebrugge in België, het afval van deze landen in de oceaan storten. Greenpeace heeft tegen de verlening van een vergunning voor deze dumping beroep aangetekend. Vandaag spreekt de Raad van State zich uit of de dumping door mag gaan zonder dat het beroep van Greenpeace behandeld is. Greenpeace wil in elk geval uitstel.

„Wij zullen op vreedzame wijze tegen deze operatie demonstreren", verklaarde Hans Guyt gisteren in Amsterdam aan boord van de Sirius. Een blokkade van het transport acht hij niet uitgesloten. Guyt: „Die is in principe ook vreedzaam".

Het vorige actieschip van Greenpe ce, de Rainbow Warrior, ligt nog Amerika. Het is door de Nederland afdeling voor het laatst ingezet bij actie tegen de zeehondenjagers in Ne Foundiand begin dit jaar.

De Rainbow Warrior was aan ve vanging toe, omdat de motoren voor e groot deel versleten waren. Amei kaanse en Canadese afdelingen v: Greenpeace zullen de boot nog inzetti bij acties.

Voor de financiering van het nieuvi actieschip zijn begin dit jaar acties gi voerd. Bij Greenpeace is veel geld bil nengekomen tijdens de zeehondena( ties.

De aankoopkosten van de Sint bedragen 200.000 gulden. Met de aai koop van rubberboten, buitenboorc motoren en elektronische apparatui komt de prijs zeker op vijf ton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.