+ Meer informatie

Sluiting opslagloods bedreiging Aagninol

Directie voor Raad van State:

3 minuten leestijd

GRONINGEN — De directie van de bestrijdingsmiddelenfabriek Aagrunol B.V. in Groningen meent dat het sluiten van één van de grootste opslagloodsen het bedrijf in ernstige moeilijkheden zal brengen. Verplaatsing van de fabriek naar elders heeft dan geen zin meer. De gemeente Groningen heeft Aagrunol, dat midden in een woonwijk is gevestigd, voor deze loods geen hinderwetvergunning verleend.

De kwestie van de loods voor de opslag van grondstoffen van bestrijdingsmiddelen, diende dinsdag voor de afdeling Geschillen van bestuur van de Raad van State. Daarbij kwam tevens de opslag van een tweetal giftige stoffen in een andere loods, waarvoor eveneens geen vergunning is verleend, ter sprake. Het college van Groningen heeft Aagrunol een kennisgeving gestuurd om over te gaan tot sluiting van de chemische fabriek over een half jaar. Het ontbreken van de vereiste vergunningen is daarvoor een handvat. De directie is daartegen in beroep gegaan.

Bewoners uit de stadswijk Oosterpoort proberen al jaren een verplaatsing van het bedrijf te bewerkstelligen. Op 21 januari dit jaar is bij een brand een gaswolk ontsnapt, die door de gunstige windrichting niet in de nabijheid van de wijk kwam. In februari blokkeerden daarop 300 bewoners het bedrijf.

Naleving

De Milieufederatie Groningen heeft door middel van een Arob-procedure de gemeente gedwongen tot het naleven van de hinderwet-voorwaarden. Omdat inmiddels ook was gebleken dat bij Aagrunol veel meer stoffen zijn opgeslagen dan is toegestaan, is de gemeente tot actie overgegaan. Een revisievergunning is al eerder geweigerrd en het college heeft gezegd het bedrijf dit najaar te zullen sluiten. De voorwaarden in de hinderwet zullen streng worden gecontroleerd.

Ook is een werkgroep ingesteld die zich bezighoudt met de verplaatsingsmogelijkheden voor Aagrunol. De minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne heeft zich bereidt verklaard een nog onbekend bedrag bij te passen voor de verplaatsing, die naar schatting tussen de 40 en 50 miljoen gulden zai kosten.

De raadsman van het bedrijf betoogde dinsdag dat tijdens de eerder gehouden Arob-procedure niet is vast komen te staan dat er stoffen bij het bedrijf liggen opgeslagen, die niet door de bestaande hinderwet worden gedekt. Indertijd is namelijk geen preciese opsomming gegeven van de stoffen die worden toegestaan. Volgens de advocaat is geen van de opgeslagen stoffen verboden in de bestrijdingsmiddelenwet Hij meende dat de bewuste loods niet kan en mag worden gesloten omdat deze hal in 1978 betrokken was bij een revisie-aanvraag. Het gemeentebestuur heeft toen niet gereageerd.

Vergunning

Namens de gemeente Groningen reageerde advocaat mr. Knoop met de opmerking dat de sluiting op zijn plaats is wanneer er geen vergunning is afgegeven. „Het doet er dan niet toe of het gebouw van hout of van goud is", aldus mr. Knoop, die wees op het veranderde milieubesef. „De bestrijdingsmiddelenwet heeft een heel ander doel dan de hinderwet. Anders zou de gemeente gaan mogelijkheden meer hebben tot het stellen van voorwaarden".

De heer J. J. Schreuder van de Milieufederatie Groningen, die als belanghebbende het woord voerde, vroeg de voorzitter van de afdeling van Geschillen van bestuur niet aan het verzoek van Aagrunol te voldoen. Volgens hem is bijna de helft van de actieve grondstoffen met pesticide werking die Aagrunol al jaren gebruikt, niet genoemd in de oude aanvraag om de hinderwetvergunningvan 1968.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.