+ Meer informatie

Crisis om Libanon minder gespannen

Moskou wil helpen bij oplossing

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag gezegd dat de crisis om Libanon iets schijnt te luwen en dat Syrië en Israël blijkbaar terughoudend en voorzichtig zijn. De laatste 24 uur was het in Libanon betrekkelijk kalm, aldus de mededeling.

Het ministerie zei niet rechtstreeks wie er terughoudend optreedt, maar de Verenigde Staten hebben uitgebreide besprekingen gevoerd met de Israëlische regering. Andere landen, met name Saoedi-Arabië, hebben getracht de Syriërs te bewegen voorzichtig te zijn in de gespannen toestand.

De Saoediërs hebben invloed op de Syriërs, voornamelijk omdat zij jaarlijks 50 miljoen dollar bijdragen aan de door Syriërs bemande Arabische strijdmacht in Libanon.

Prioriteit
Een overeenkomst met Syrië over Libanon is volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjamir, nog niet in zicht. De Israëlische regering heeft besloten „de diplomatie eerst aan het woord te laten komen".

Sjamir zei dat de regering besloten heeft „tot een zeker punt te wachten"., In geen geval zal Israël toestaan dat Syrië Libanon verovert en de Christenen in dat land vernietigt, zei hij. Mocht dat gebeuren dan „zal Israël moeten ingrijpen".

Israël staat er op dat Syrië zijn Sowjetrussische luchtafweerraketten van het type SAM-6 van Libanees grondgebied terugtrekt, aldus Sjamir.

In Washington heeft vrijdag de Sowjet-ambassadeur Dobrynin met een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken de toestand in Libanon besproken. Hij zei dat Moskou wil helpen bij het oplossen van de crisis.

Dobrynin sprak daarna tegen dat de raketten door Sowjetrussische adviseurs zouden worden vergezeld.

Voorzichtig
Israëlische oorlogsvliegtuigen hebben vrijdag verkenningsvluchten uitgevoerd boven Libanon, al meden zij de Rekaa-vallei waar de Syrische vredesmacht Russische luchtdoelraketten heeft opgesteld. In Jeruzalem kwam voorts het Israëlische kabinet voor een beperkte zitting bijeen om de huidige Syrisch-Israëlische spanningen te bespreken tegen de achtergrond van het onderhoud dat premier Begin donderdag had met de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Samuel Lewis.

De Israëlische verkenningsvliegtuigen voerden hun vluchten uit boven Beiroet en delen van de Libanese zuidkust. Zij werden beschoten door Syrisch en Palestijns luchtafweergeschut. De vluchten namen 15 minuten in beslag.

In Beiroet maakte het linkse blad „Al Safir" vrijdag bekend dat een „hoge functionaris van de Sowjet-regering spoedig Damascus zal bezoeken om de ontwikkelingen in Libanon te bespreken". Volgens het blad, dat „betrouwbare diplomatieke bronnen" aanhaalde, is deze functionaris wellicht de onderminister van Buitenlandse Zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.