+ Meer informatie

Zakenman Holmes a Court overleden

2 minuten leestijd

PERTH — „De grote overnemer" en „'s werelds grootste verliezer" Robert Holmes a Court is zondag op 53-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De Australische zakenman was op het hoogtepunt van zijn carrière verreweg de rijkste persoon van het land met een vermogen van circa 1,3 miljard Australische dollar (ƒ 1,9 miljard). In oktober 1987 raakte hij als gevolg van de beurscrisis de helft van zijn vermogen kwijt.

Holmes a Court staat bekend als een van de slimste en doortastendste overnemingsspecialisten van de jaren tachtig. In enkele jaren tijd wist hij de hand te leggen op grote belangen in het Australische, Britse en Amerikaanse bedrijfsleven. In 1987 had hij 30 procent van BHP, Australiës grootste concern in handen. Bovendien bezat hij 10 procent van de aandelen in de Amerikaanse oliemaatschappij Texaco, een groot belang in USX Corporation, de Amerikaanse staalproducent, en grote belangen in PERTH Archieffoto van 'Robert Holmes a Court —"'s werelds grootste verliezer"- die zondag is overleden. de mediawereld, de onroerend-goed, de transport- en de energiesector.

Vooral in Groot-Brittannië heeft hij zich laten gelden. Een belangrijke slag sloeg hij in 1982, toen hij de Britse Associated Communications overnam, waarbij hij Lord Grade opvolgde als president-directeur. Ook verwierf hij belangen in de Britse Standard Chartered Bank en de detailhandelsketen Sears.

Zuid-Afrika

Holmes a Court werd in Johannesburg in Zuid-Afrika geboren, is opgevoed in de buurt van Salibury (Rhodesië), studeerde landbouwwetenschappen in Nieuw-Zeeland en kwam in 1962 in Australië (Perth) terecht.

Holmes a Court verdiende geld in de nikkelhausse en kocht zich in de jaren zeventig in een transportbedrijf in. Deze activiteiten bouwde hij via allerlei speculatieve aankopen uit tot de Bell Group en de dochtermaatschappij Bell Resources. Via deze twee ondernemingen wist hij binnen te dringen in de grootste ondernemingen in Australië, onder meer in de luchtvaartmaatschappij Ansett, in de mediagroep de Herald and Weekly Times en Broken Hill Propietary (BHP). Hij leverde grote gevechten met zijn evenknie, de beursraider Alan Bond, en met mediagigant Rupert Murdoch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.