+ Meer informatie

Vierstromenland in de Tweede Kamer

Boerenpartij en DS'70 verdwijnen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De PvdA is haar verkiezingswinst van 77 — toen zij de grootste partij werd — gisteren weer Ijt geraakt. Won de PvdA vier jaar geleden niet minder D tien zetels, dit keer ging zij er weer negen op actiteruit. tk de regeringspartijen CDA en VVD verloren iets.

tegenover dit verlies van de drie otste partijen stond de spectaculaijrinst van D'66. Het zetelaantal van e partij werd meer dan verdubbeld. zeventien zetels die zij Jaehaalde, 1 meer dan de partij — die eens op ven na dood was — in haar beginjaonder Van Mierlo ooit verwierf. Dit inmiskenbaar een persoonlijk succes rTerlouw. ie groei van D'66 was het grootst ten de Bandstad. In Limbiu-g steeg stemmenpercentage zelfs van 3,3 r 11,2. In totaal kreeg D'66 bijna een joen stemmen. Daarmee presentie zij zich duidelijk als een middelte partij, op hetzelfde niveau waarie WD jarenlang gestaan heeft.

Vierstromenland
1 de Nederlandse politiek is thans I duidelijk sprake van een vierstroüand. De vier grootste partijen kregisteren 87,4% van de stemmen. : is slechts weinig minder dan de 1% van 1977. •e regeringscoalitie is zijn krappe ilmeerderheid kwijt geraakt, maar : de linkse partijen (incl. D'66) kwa1 niet aan een meerderheid. Zij belden 45,5% van de stemmen en 70 ;ls. In 1977 was dat 43,5% en 67 ze. Er zit dus wel groei in het linkse fe — ook als men het op wat langere nijn bekijkt — maar die groei gaat ;rst langzaam. ovendien hebben In het linkse kamp naai de beide uitersten gewonnen, lelijk D'66 enerzijds en CPN/PSP lerzijds. Dat komt de homogeniteit het linkse blok niet ten goede.

Met de teruggang van gisteren is de PvdA weer op het niveau waarop zij zich in de zestiger en zeventiger jaren bevond. Vooral in de Randstad liep de PvdA gisteren hard terug.

De CPN heeft zich iets hersteld van de geweldige klap die zij vorige maal kreeg toebedeeld. Maar ook haar huidige stemmenpercentage is lager dan voor 1977 gebruikelijk was.

De PSP heeft duidelijk geprofiteerd van de felle discussies over de kernwapens. Op dat pimt voert zij immers een rechtlijniger beleid dan de PvdA.

CDA de grootste

Het CDA werd gisteren wel de grootste partij — op zich een triomf voor Van Agt — maar verloor ruim één procent van de stemmen. De mooie winst van de statenverkiezingen, toen het CDA boven de 35% uitkwam, bleek wel van zeer tijdelijke aardte zijn.

Volgens het Intomart onderzoek deed Van Agt het als lijsttrekker beter bij de vrouwen dan bij de mannen. Van Agt kreeg 53% van zijn stemmen van de vrouwen en 47% van de mannen. Bij WD-lijsttrekker Wiegel lag dat precies andersom. Den Uyl kreeg evenveel steun van mannen als vrouwen. Terlouw moest het iets meer hebben van vrouwen (51%) dan van mannen (49%).

Jonge kiezers

De jonge kiezers tussen 18 en 22 jaar die voor het eerst naar de stembus zijn gegaan, hebben meer op D'66, PPR, CPN en PSP gestemd in vergelijking met het landelijk percentage. De stemmen van de jonge kiezers gingen voor 22 procent naar de PvdA, 21 procent naar het CDA, .19 procent naar WD (allen minder dan landelijk) en voor 19 procent naar D'66. Eveneens 19 procent van de stemmen ging naar de overige partijen.

Van de kleine miljoen jonge kiezers heeft 71 procent zijn stem uitgebracht, aanzienlijk minder dan de landelijke opkomst.

De WD wist zich tegen de verwachtingen in tamelijk goed te handhaven. Van de zes zetels die zij in 1977 won, moest zij er twee prijs geven. Vooral in Brabant en Limburg liep de WD terug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.