Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Feestelijke maaltijd voor vier personen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Feestelijke maaltijd voor vier personen

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Krijgt u ook zo'n trek als u al die heerlijke gerechten ziet? U kunt ze voor het grootste deel al van tevoren klaarmaken, zodat u op de dag dat u het feestmenu eet, toch niet zo lang in de keuken staat. De feestelijke maaltijd begint met een licht voorgerecht met garnalen, gevolgd door een romige soep. De kalkoenrollade, die de hoofdschotel vormt, kunt u in plaats van onder de grill ook in de pan op het vuur braden. Bewaar de jus voor later. De rollade wordt gegarneerd met opgespoten aardappelpuree, de groente bij dit menu is gegratineerde broccoli. Na de verrukkelijke pudding drinkt u ter afsluiting koffie met bonbons.

Garnalencocktail
1 eiwit of sap van ½ citroen
paprikapoeder of fijngehakte peterselie
enkele blaadjes sla
200 g garnalen
1 grapefruit
¾ dl slagroom
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel ketchup
1 eetlepel sherry, Madeira of Cognac
worcestershiresauce
oregano
peper
zout

Versier de randen van vier glazen coupes door deze eerst in ongeklopt eiwit of citroensap te dopen en vervolgens in paprikapoeder of peterselie. Leg in elke coupe een gewassen en goed uitgelekt blaadje sla. Schik de garnalen en de ontvelde in stukjes gesneden partjes grapefruit in de coupes. Klop de slagroom lobbig en meng er mayonaise, ketchup, sherry. Madeira of Cognac door. Breng het sausje op smaak met de kruiderij en zo nodig met wat zout. Schep het over de garnalen.

Venkelroomsoep
1 venkelknol
zout
1 l kookvocht, aangevuld met bouillon van 1 tablet
40 g boter
40 g bloem
basilicum
vers gemalen peper
1 dl koffieroom
1 eetlepel sherry

Snijd het venkelgroen van de knol. Kook de venkel in water met zout in 20 minuten gaar. Snijd de stelen en de venkelknol in kleine stukjes. Smelt de boter. Roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje al roerend het kookvocht met de bouillon toe. Breng de soep op smaak met de kruiderij. Voeg fijngesneden venkel, koffieroom, fijngesneden venkelgroen en sherry toe.

Kalkoenrollade met chutneysaus
1 kalkoenrollade van 600 g
voor de saus:
50 g boter
1 ui
½ eetlepel kerrie
1 eetlepel
6 dl melk
50 g geraspte oude kaas
3 eetlepels mangochutney
zout
peper
1 bekertje sour cream

Rijg de rollade met het netje er om aan het spit, steek het vlees met de pennen goed vast en plaats de rollade gedurende een uur aan het draaiende spit onder de grill. Smelt de boter en fruit hierin de zeer fijngesnipperde ui samen met de kerrie. Voeg de mosterd toe en vervolgens de bloem. Schenk scheutje voor scheutje en al roerend de melk erbij tot een gladde saus is ontstaan. Breng de saus op smaak met geraspte kaas, fijngesneden chutney, zout, peper en sour cream. Snijd de rollade in plakken en schik deze op een schotel. Spuit een rand aardappelpuree om het vlees en schenk een deel van de saus erover. Serveer de rest van de saus er apart bij. Geef er gegratineerde broccoli bij.

Hazelnoot-advocaatbavarois
7 blaadjes gelatine
2 eieren
75 g suiker
3 dl melk
2 dl hazelnootadvocaat
⅛ 1 slagroom
boter
chocoladehulstblaadjes

Week de gelatine in ruim koud water. Splits de eieren en roer de eierdooiers schuimig met de helft van de suiker. Schenk de warme melk al roerend erbij. Doe het geheel terug in de pan en laat de massa onder voortdurend roeren op een klein vuur wat binden, maar vooral niet koken! Los van het vuur af de geweekte en uitgeknepen gelatine op in de melk en laat dit afkoelen. Roerde hazelnootadvocaat door de melk. Klop de eiwitten zeer stijf, eerst zonder en dan met de rest van de suiker. Klop de slagroom lobbig. Leg de puddingmassa en de slagroom op de eiwitten en spatel alles zeer snel dooreen. Doe het geheel over in een beboterde puddingvorm en laat dit enige uren opstijven in de koelkast. Keer de pudding en garneer deze met chocoladehulst blaadjes.

Uit: „Jaargetijden op schaal" uitgave van het Nederlands Zuivelbureau.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 december 1983

Terdege | 48 Pagina's

Feestelijke maaltijd voor vier personen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 december 1983

Terdege | 48 Pagina's