+ Meer informatie

De Vries: Straf bij werkweigering altijd toepassen

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister De Vries en staatssecretaris Ter Veld van sociale zaken en werkgelegenheid willen gemeentelijke sociale diensten dwingen de strafkortingen op uitkeringen van uitkeringstrekkers die niet aan het werk willen, consequent toe te passen.

Dat blijkt uit een notitie van de bewindslieden aan de Tweede Kamer ter voorbereiding van de behandeling van de begroting van Sociale Zaken volgende week.

De Vries en Ter Veld erkennen dat gemeenten zeer terughoudend omspringen met sancties jegens werklozen die passende arbeid weigeren. Zo heeft het niet meewerken aan heroriënteringsgesprekken nauwelijks geleid tot daadwerkelijke sancties, schrijven zij.

Gemeenten die afspraken over de sanctierichtlijnen aan hun laars lappen, zullen als het aan De Vries ligt zelf een strafkorting krijgen op hun declaratie bij het Rijk van verleende bijstandsuitkeringen. De Sociale Verzekeringsraad zal binnenkort advies uitbrengen over een gecoördineerd sanctiebeleid.

De bewindslieden van sociale zaken sluiten zich met deze stellingname aan bij de woorden van PvdAfractieleider Wöltgens. Deze pleitte enkele dagen geleden eveneens voor een hardere aanpak van vrijwillig werklozen. Wöltgens zei eind vorige week dat het te gek voor woorden is dat er 150.000 vacatures zijn en tegelijk enkele honderdduizenden werklozen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.