+ Meer informatie

Kinderboeken om met smaak te lezen

Van kikkers in de nacht, een paard in huis, stroper in spijkerbroek en nog meer

3 minuten leestijd

lezen door deze korte zinnen wat hortend en stotend gaat. De 27 verhaaltjes kunnen los van elkaar gelezen worden. Kleine gebeurtenissen uit een kinderleven die, de een meer dan de ander, kinderen aanspreken. Het aardige is dat de volwassenen er ook een positieve rol in spelen. Prima tekeningen van de hand van Jaap Kramer! Eerder verschenen: "Gijs en Geeske" en "Gijs en Geeske op stap". N.a.v. "Gijs en Geeske maken plannen", door A. van Velzen-Wijnen; uitg. Den Hertog, Houten, 1991; 60 blz.; prijs 8,95 gulden. N.a.v. "Lieneke... een kikkertje voor oma", door Wiesje van der Vegte; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 32 blz.; prijs 5,90 gulden. Veders die op avontuur gaan, maar een stukje realiteit dat zich in het Canada van nu afspeelt. Het verhaal begint met de komst van het Indiaanse meisje Mandi in de klas waar ook Brenda in zit. Als Brenda tijdens een sneeuwstorm verdwaalt, blijkt dat Indianen niet altijd heidenen behoeven te zijn. Het wordt een Kerstfeest om nooit te vergeten!

Een goed verhaal met een boodschap, mooi geïllustreerd door Jaap Kramer en geschikt voor lezers vanaf ongeveer negen jaar. N.a.v. "Kerstfeest ook bij de Indianen", door A. Vogelaar-van Amersfoort; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 34 blz.; prijs 6,90 gulden (na 31 dec. 8,75 gulden).

Dit boek is er een uit een serie "Leeslamp", die gaat bestaan uit „boeken voor kinderen die lezen nog moeilijk vinden". De zinnen zijn kort, er wordt bij lastige woorden gewerkt met een afbrekingsteken (bij voorbeeld ge-vangenis, hand-boeien, over-eind), en er worden geen echt moeilijke woorden in gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt het of het verhaal is geschreven voor beginnende lezertjes, maar de inhoud van het verhaal is duidelijk afgestemd op oudere kinderen. De hoofdpersonen zijn elf jaar! Dit is een goed streven van zowel uitgever als auteur. Jaap Kramer heeft ook beslist niet kinderachtige tekeningen gemaakt.

Het is een verhaal met een goede christelijke boodschap geworden. N.a.v. "De stroper", door G. W. van Braak-van Vliet; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 62 blz.; prijs 11,50 gulden. De verdienste van de schrijver is, dat hij de hoofdpersoon als een mens in de storm van het leven voorstelt. Jane Gray werd door de Roomse dochter van koning Edward VI niet als de opvolgster van de koning aanvaard, werd gevangen genomen en onthoofd. Standvastig bleet zij in haar geloof. Werkelijk een adembenemende geschiedenis, tot lering van jonge en ouder lezers.

De illustraties van tekenaar Jan den Ouden passen goed bij het verhaal. N.a.v. "Maar negen dagen koningin", door C. van Rijswijk; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 80 blz.; prijs 7,60 gulden (na 31 dec. 13,50 gulden).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.