+ Meer informatie

Tweede Kamer: Geen VAD in 1975

Boersma wil doorzetten

3 minuten leestijd

DEN HAAG Invoering van een nationale winstregeling voor de werknemers in dit jaar staat op losse schroeven. De bijzondere kamercommissie heeft gisteren bij de regering aangedrongen op uitstel van zo'n vermogensaanwasdeling. Minister Boersma (Sociale zaken) wilde er niet van weten.

Het kabinet-Den Uyl is vast van plan de vermogensaanwasdeling (VAD) in 1977 in te voeren. Aan de vakbeweging is dit vorig jaar beloofd. Zowel de oppositie (VVD, SGP, GPV) als de confessionele regeringspartijen KVP en ARP vinden echter dat de VAD er dit jaar niet moet komen, omdat het economisch niet voor de wind gaat met ons land. 
Er zitten veel bedrijven in de rode cijfers. Het bedrijfsleven kan in '75 deze nieuwe last niet dragen, vindt de meerderheid van de Tweede kamer.

„Ik zie niet in waar het op dit moment vandaan moet komen", zei oud-minister Roolvink (ARP). De KVP'er Peijnenburg: „Beter een redelijke regeling in 1976 dan een paniekregeling die in 1975 een kleinigheid oplevert".

De VVD vindt 1975 „het slechtst denkbare jaar" om een vermogensaanwasdeling in te voeren. Het VVD-kamerlid Joekes: „De VAD moet op z'n vroegst in 1977 in werking treden, maar liefst helemaal niet". 
Dit is ook het standpunt van de SGP. 

Deze partijen voelen er niets voor om — zoals de regering wil — de werknemers mee te laten delen in de „overwinsten" van de bedrijven, omdat dit de positie van het bedrijfsleven verder uitholt en de werkloosheid In de hand werkt. „Ondoordacht en onvoldragen" vindt de WD de regeringsplannen voor een vermogensaanwasdeling.

Hand in hand met de oppositie pleitte de ARP er voor om alleen de "overwinsten" af te romen, als er een loonmatiging voor in de plaats komt. Roolvink: „Anders kunnen we het geen jaren volhouden".

AFTREDEN

De meerderheid van de Tweede kamer stemt in met de invoering van een vermogensaanwasdeling. Minister Boersma had gisteren gedreigd met aftreden van het kabinet, als de kamer nee tegen de regeringsplannen zou zeggen.

Het kabinet-Den Uyl: 
• Rond de tien procent van de „overwinst" toekennen aan de werknemers. 
• Een deel van de VAD-opbrengst rechtstreeks aan de werknemers ten goede laten komen (in de vorm van aandelen). 
• Een groter deel In een „nationale pot" storten, waarvan bijvoorbeeld een algemene pensioenregeling kan worden opgezet.

Het SGP-kamerlid Van Dis was er tegen om het grootste deel van de vermogensaanwasdeling in een nationaal fonds te storten. Hij zag niet in hoe 'dit de werknemers er toe zou kunnen bewegen om genoegen te nemen met kleine loonsverhogingen. 
Daarom wil de SGP — als de VAD er toch komt — elke onderneming een 
eigen vermogensaanwasdeling geven. Anders dan de VVD en de SGP vinden de confessionele regeringspartijen KVP en ARP wel dat een gedeelte van de VAD-opbrengst in een nationale pot gestort moet worden. 
Oud-minister Roolvink (AR): „Niet alleen de werknemers van de bedrijven die winst maken moeten van de VAD profiteren". Wel staan de christen-democraten op het standpunt dat niet alleen de vakbonden, maar ook de werkgevers en wellicht ook de overheid een stem in het kapittel van het VAD-fonds moeten krijgen.

MISBRUIK VAN MACHT

De SGP is het daar mee eens: „Als dertig procent werknemers — georganiseerd in de grote vakbonden — in feite zeggenschap willen hebben voor de volle honderd procent, dan is dat misbruik maken van macht", zei het SGP-kamerlid Van Dis.
Roolvink stelde gisteren voor om de opbrengst van de vermogensaanwasdeling in 1975 en 1976 te gebruiken voor een verlaging van de AOW-premie. Hiervan profiteren niet alleen de werknemers, maar ook de zelfstandigen. Minister Boersma beloofde dit eens te bekijken.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.