+ Meer informatie

Plan voor nieuwe coup

1 minuut leestijd

MADRID — Het Spaanse blad „Diario 16" dat een politiek van het centrum voorstaat, weet te melden dat het Spaanse ministerie van defensie eind maart aanwijzingen heeft gekregen dat er voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe militaire staatsgreep.

In de boezem van het leger, aldus het blad, bestaat een door officieren uit het middenkader gevormde „structuur", gericht op het plegen van een staatsgreep. Het onderzoek na de mislukte staatsgreep van 23 februari heeft echter niet geleid tot uitschakeling van deze groep officieren. Volgens „Diario 16" circuleren er in de kazernes vlugschriften waarin gepleit wordt voor een nieuwe greep naar de macht en aanvallen op de koning worden gedaan.

Het blad weet voorts te melden dat de commandant van de Guardia Civil, Sanchez Valiente die op 24 februari verdween, op het ogenblik in Londen vertoeft. Luitenant-kolonel Antonio Tejero, die de leiding had bij de bezetting van het parlement, zou Sanchez Valiente bepaalde documenten gegeven hebben en zich pas op 24 februari 's middags om half een hebben overgegeven toen hij er zeker van was dat deze documenten veiling in Londen waren.

„Diario 16" dat doorgaans goed ingelicht is over militaire kwesties, liet op 25 januari 1980 weten dat er een militaire opstand was verijdeld waarbij generaal Torres Rojas betrokken was. Het ministerie van defensie sprak dit toen tegen. Generaal Torres Rojas is echter beschuldigd van deelneming aan de mislukte staatsgreep van 23 februari.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.