+ Meer informatie

Brussel raadt Belgen aan Zaïre te verlaten

Moboetoe vaart met presidentiële jacht evacués klem

3 minuten leestijd

BRUSSEL - De Belgische regering heeft alle Belgen die nog in Zaïre verblijven aangeraden om dat land zo spoedig mogelijk te verlaten. De eerste groep evacués landde gistermiddag op het vliegveld Meisbroek. In de hoofdstad Brazzaville van het buurland Kongo staan 500 Belgische commando's klaar om landgenoten te beschermen bij hun vertrek uit Zaïre, maar hun daadwerkelijke inzet is volgens minister van defensie Delcroix „voorlopig nog niet nodig".

Volgens Belgische bronnen is de toestand in de voormalige Belgische kolonie Zaïre zeer onoverzichtelijk, na bloedige botsingen tussen muitende en plunderende militairen en elite-eenheden die trouw blijven aan de Zaïrese president Moboetoe.

Deze laatste heeft duidelijk gemaakt, dat hij geen Belgische militaire inmenging wenst in zijn land. Moboetoe onderstreepte dit standpunt via een bizarre manoeuvre van zijn jacht "Kamanyola". Dit schip voer een boot met evacués klem, die was gecharterd door de Belgische ambassade.

De Belgen moesten overstappen op het presidentiële jacht, dat hen daarna naar de Kongolese hoofdstad Brazzaville bracht. Deze manoeuvre moet de buitenwereld duidelijk maken dat Moboetoe het heft stevig in handen heeft en dat buitenlanders geen gevaar lopen. Niettemin zijn er momenteel 100 Franse commando's in de hoofdstad Kinsjasa om hun landgenoten te beschermen bij het vertrek uit Zaïre.

Religieuzen verdrukt
Er zijn momenteel nog ongeveer 3000 Belgen in Zaïre. De Belgische regering heeft hen aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven en daarbij hun vertrek voor te bereiden. Er zijn nog geen slachtoffers gevallen onder de Belgen, die melding maken van bloedige confrontaties tussen muitende militairen en troepen die de dictatoriale president Moboetoe trouw zijn gebleven.

Deze elite-troepen hebben het centrum van de hoofdstad Kinsjasa afgegrendeld en maken volgens de laatste berichten jacht op opposanten van het regime van Moboetoe. Hierbij krijgen religieuzen het ernstig te verduren. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Claes, heeft al melding gemaakt van de verkrachting van Belgische religieuze zusters in Zaïre.

Volgens sommige commentatoren heeft Moeboetoe het op de religieuzen gemunt om de (Rooms-Katholieke) Kerk een waarschuwing te geven. Deze kerk heeft namelijk de kant gekozen van de democratische oppositie tegen Moboetoe. Intussen is het onduidelijk waar de Zaïrese premier Tsjisekedi is gebleven. Eenheden van de zogeheten Garde Civile, die trouw is aan Moboetoe, hebben gistermorgen de kantoren van de premier bezet. De premier zelf is volgens sommige berichten ondergedoken in een van de buitenlandse ambassades, maar andere bronnen melden dat hij onderdak gevonden heeft in een klooster. Een aantal leden van de democratische oppositie heeft een goed heenkomen gezocht in de Belgische ambassade.

Crisiscentrum

Het huis en de inboedel van de Zaïrese minister van buitenlandse zaken. Pierre Loembi, is kort en klein geslagen door Moboetoe-getrouwe troepen. Dit is gemeld door de voorzitter van de Zaïrese Liga voor de Rechten van de Mens, Boeana Kaboee. Ook de woning van de hoofdredacteur van het oppositionele blad Oemoja, Léon Moukanda, is geheel vernield. In Brussel is in het ministerie van buitenlandse zaken een crisiscentrum ingericht, vanwaaruit men probeert om Belgen die in Zaïre zitten bij te staan evenals hun verwanten in België die om inlichtingen vragen.

Men legt er in Brussel de nadruk op, dat de militaire presentie in het buurland Kongo niet bedoeld is als dreiging om in te grijpen in de Zaïrese ontwikkehngen zelf, maar alleen bedoeld is voor eventuele hulp en bescherming van Belgen die Zaïre willen verlaten. Zolang dat niet nodig is, blijven de troepen de situatie in Brazzaville afwachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.