+ Meer informatie

RK-kerk Antillen in bestaanscrisis

"Slechts oppervlakkig vernis''

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Voor de Nederlandse Antillen is het koloniale tijdperk voorbij. Het missionaire tijdperk zal over een jaar of tien voorbij zijn. Maar van een eigen Antilliaanse kerk valt nog nauwelijks iets te bespeuren. Dit constateren de redacteuren Lambert van Gelder en André Lascaris van het weekblad „De Bazuin" in een speciaal nummer van deze week over Aruba en Curaccao.

Rond twintig mensen, werkzaam in de RK Kerk van Aruba en Curaccao, komen aan het woord. Uit hetgeen zij zeggen concludeert De Bazuin dat de kerk in de Nederlandse Antillen in een bestaanscrisis verkeert.

Volgens de officiële cijfers van het pauselijk jaarboek tellen de Nederlandse Antillen, die kerkelijk bestuurd worden door het bisdom Willemstad, 210.000 rooms-katholieken. Het kerkelijke gebied is verdeeld in 43 parochies en enkele bijkerken, waarvoor 47 priester-religieuzen en 6 diocesane priesters beschikbaar zijn. Vier jongemannen bereiden zich op het priesterschap voor.

Ander soort
Toch zit de religiositeit bij de Antilliaan diep maar een ander soort religiositeit dan de RK Kerk verlangt. Onder een oppervlakkig rooms-katholiek vernisje schuilen voorouder-verering en allerlei magische praktijken alsmede spiritualisme en een eigen wijze van heiligenverering.

De Arubaanse docent maatschappijleer en tevens opbouwwerker, Francisco Celaire beklemtoont de nog steeds voortdurende psychologische afhankelijkheid van de Antiljen. Hij zegt: „Om een beetje eigenheid te vinden is een zekere ongehoorzaamheid ten opzichte van de kerk nodig." Hij constateert ook, dat wanneer de Nederlandse priesters uit de Antillen zouden weggaan, de kerk „plat op haar gezicht zou vallen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.