+ Meer informatie

Spoedberaad over onrust Baskenland

1 minuut leestijd

MADRID — De Spaanse premier, Leopoldo Caivo Sotelo, heeft woensdag in spoedvergaderingen met enkele ministers en hoge militairen de toestand in Spaans Baskenland aan de orde gesteld. De situatie daar is zeer gespannen nadat dinsdag bij aanslagen drie mensen om het leven kwamen.

Ofschoon gesproken is over nieuwe maatregelen ter bestrijding van het terrorisme, zijn in die richting geen onmiddellijke stappen genomen, zo is na het beraad meegedeeld. Het beraad werd bijgewoond door de ministers van defensie, binnenlandse zaken, justitie, regionaal bestuur, buitenlandse zaken en door de minister bij het kabinet van de premier. Volgens de laatste, Pio Cabanillas, zijn de van kracht zijnde veiligheidsmaatregelen besproken, maar zijn er geen nieuwe besluiten gevallen. Na het spoedoverleg met de ministers sprak de Spaanse premier met de opperbevelhebbers van _de strijdkrachten over de situatie in de roerige provincie.

De aanslagen van dinsdag, waarbij twee gepensioneerde militairen en een zakenman werden gedood, zijn het werk van de militaire vleugel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA en een met de ETA sympathiserende „anti-kapitalistische commando-eenheid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.