+ Meer informatie

Overleven op Zuid-Georgië

5 minuten leestijd

Een zeeolifanten-mannetje op Zuid-Georgië duldt geen rivaal. Wie het waagt zijn vrouwtjes het hof te maken, krijgt er flink van langs. Furieus stormt hij op je af, walst over je heen, bijt in je nek. Een fractie later realiseer je je dat je flink in twee armleuningen hebt geknepen. Niet verwonderlijk, want de IMAX-film "Survival Island" zet iedere kijker zonder pardon als toeschouwer tussen deze brullende bulldozers.

Zuid-Georgië heeft alles mee om onbewoonbaar verklaard te worden. Het kale pukkeltje in de Atlantisctie Oceaan ligt drieduizend kilometer ten oosten van de omstreden Falklandeilanden, vlak bij de Zuidpool. Hoge, witgemutste rotsen hullen zich in flarden mist. De zon mag nog zo schijnen, ze heeft op deze barre wereld van sneeuw en ijs nauwelijks grip. Gletsjers leggen hun tong pontificaal in zee, maar die bijt het puntje er gretig van af. Schotsen storten met veel geraas neer in de hongerige golven. Ondertussen hebben veertig Britse militairen de eervolle taak ervoor te zorgen dat Argentijnen geen stap op het eiland zetten. Verder behoeft Her Majesty Queen Elisabeth II niet bang te zijn dat iemand het in zijn hoofd haalt om in deze 3750 vierkante kilometer eenzaamheid een zomerhuisje te bouwen. Toch kiest Christopher Parsons in 1994 uitgerekend dit onherbergzame oord als locatie om er "Survival Island" te produceren. De beroemde natuurfilmer -hij was voor zijn pensionering hoofd van BBC's Natural History Unit- weet dat het sub-antarctische eiland er in de zomer allerminst verlaten bij ligt. Duizenden pinguïns, zeerobben en albatrossen verdringen elkaar op het vlakke land voor leefruimte die hun thuis zal zijn voor enkele maanden. Parsons, die door prins Bernhard onderscheiden is met een ridderorde van de Gouden Ark, vroeg zijn voormalige collega Sir David Attenborough het script te schrijven.

Kraamkamer
Een ruim twintig man sterk team verblijft vijf maanden op Zuid-Georgië. Het team onden/indt dat de zomer daar kouder kan zijn dan een Canadese winter Desondanks heeft het boomloze eiland een ijzersterke reputatie als kraamkamer voor miljoenen jongen. Een van de verbazingwekkende facetten van "Survival Island" is de manier waarop de camera de dieren volgt van neus tot neus. De zeeolifanten kijken totaal niet vreemd aan tegen de zware IMAX-apparatuur en de filmers, die laag bij de grond blijven. Ze hebben het te druk met het verdedigen van hun territorium. De grootste angst van de operators is dat ze niet per ongeluk tussen twee vechtende bullen belanden. Een van de mooiste scènes is een hevig duel, waarbij twee haremleiders haast blindelings op elkaar afstormen. Met hun logge lijven walsen de spekruggen over alles heen, hun kroost incluis. Aandoenlijk om een jong nog levend onder zo'n gevaarte -ruim drieduizend kilo blubbervandaan te zien komen. Het schepseltje kijkt je verbaasd recht in de ogen. Verder op het strand paradeert een kolonie koningspinguins. Het betreft een crèche met duizenden jongen die allemaal hetzelfde donsveren jasje aan hebben. De veel fraaier gekleurde ouders weten echter na het voedsel vergaren hun kleintje in die menigte feilloos te vinden. Ze herkennen het aan de stem! Hoe komt ook in zo'n detail de wijsheid van de Schepper tot uitdrukking!

Omniversum
In het Omniversum in Den Haag zijn soortgelijke natuurfilms te zien, op een enorm formaat doek. Nieuw is "Africa: the Serengeti", een indrukwekkend portret van een van de belangrijkste wildreservaten ter wereld. Centraal staat "de grote trek" van de ongeveer 1,5 miljoen gnoes. De enorme kudde wordt onderweg bedreigd door leeuwen, cheeta's en krokodillen. Fascinerend en tegelijk afstotend zijn de beelden van een leeuw die een gnoe bespringt en verscheurt. De gieren doen de rest. De documentaire besteedt ook aandacht aan de andere dieren van de Afrikaanse vlakten: zebra's, giraffen, flamingo's, olifanten, apen. Omdat je omringd bent door beeld en geluid, waan je je midden tussen deze dieren. Je wordt er als het ware door overspoeld, overweldigd soms. Vooral jongere kinderen kunnen daardoor wat van streek raken, zeker gezien de beelden die soms voorgeschoteld worden. Voeg daarbij het aspect dat de tekst o.a. rept over „een gebied waar 2 miljoen jaar geleden de oorsprong van de mensheid lag", dan is het wel duidelijk dat de films niet geschikt zijn om zonder enige vorm van begeleiding of kritiek te ondergaan. De grootheid van de schepping komt er op indrukwekkende wijze tot uitdrukking, maar dat geldt louter voor het beeld.

---

Waar en wanneer
"Survival Island" is van dinsdag tot en met zaterdag te zien om 14.00 en 16.00 uur in het IMAX Waterstad theater, Leuvehaven 77 te Rotterdam, 010 - 4048844. "Africa: the Serengeti" is te zien op dinsdag en woensdag om 13.00 en 15.00 uur, op donderdag en vrijdag om 13.00,15.00,19.00 en 21.00 uur en op zaterdag vanaf 11.00 uur om de twee uur in het Omniversum, Pres. Kennedylaan 5, Den Haag, 070 - 3524280. Reserveren is gewenst. Toegangsprijs ƒ 17,50 voor volw, ƒ 13,50 voor kinderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.