+ Meer informatie

BAM leent 610 miljoen voor overname HBG

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM NBM leent 610 miljoen euro in een overbruggingskrediet om de aankoop van bouwbedrijf HBG te financieren. De overige 100 miljoen -in totaal is er 710 miljoen euro met de overname gemoeid- haalt de onderneming uit eigen middelen.

Dat zei BAM NBM gisteravond in een verklaring over de afronding van de overname. Aan het einde van dit jaar moet het bedrijf nog eens voor 160 miljoen bij de banken langs omdat het een belang van 33 procent moet overnemen uit baggeractiviteiten die bij Ballast Nedam zijn ondergebracht. Dat kost in totaal 210 miljoen euro.

De overnamesom van 710 miljoen euro voor HBG is inmiddels overgemaakt naar het Spaanse Grupo Dragados. Het overbruggingskrediet (van ING en Rabobank) is geldig voor een jaar. BAM NBM wil voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven en er komt voor 100 miljoen een achtergestelde lening.

De overige 260 miljoen komt volgens bestuursvoorzitter W. van Vonno in de boeken als een kortlopende schuld. "We willen de baggeractiviteiten verkopen en dat brengt natuurlijk het nodige op."

De bouwonderneming loopt tegen de ongunstige financiële erfenis aan die bouwconcern HBG met zich meenam. HBG had zijn baggeractiviteiten ondergebracht in een joint venture met Ballast Nedam. Maar deze laatste partij dwong HBG haar belang van 33 procent over te nemen voor 210 miljoen euro. Deze transactie hangt BAM NBM als een molensteen om de nek.

Er komt dus 160 miljoen uit een banklening. De rest van het geld komt uit eigen middelen. Na afronding van de optie aan het einde van dit jaar begint de zoektocht naar een geschikte partner.

BAM NBM verwacht op jaarbasis 25 miljoen euro te kunnen besparen wegens synergievoordelen. Dan gaat het vooral om inkoopvoordelen en huisvesting. Die synergievoordelen brengen overigens pas in 2004 geld op, want om ze te realiseren is eerst nog eens een bedrag van 25 miljoen euro nodig.

Ook de invulling van het bestuur is bekend. W. van Vonno blijft bestuursvoorzitter en HBG-voorzitter J. Reigersman wordt vice-voorzitter. Verder maken A. Franklin, J. van Oosten en N. de Vries deel uit van de raad van bestuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.