+ Meer informatie

Flevoland worstelt met toerisme

Tekort aan duurdere verblijfsaccommodatie wordt steeds nijpender

3 minuten leestijd

LELYSTAD - Het gaat verkeerd met het toerisme in Flevoland. De provincie heeft een groot tekort aan verblijfsaccommodatie. Vooral in de duurdere klasse. Trekkershutten en minicampings zijn er genoeg. Maar luxe bungalows en hotels, daar ontbreekt het aan. Zeker nu de „enige twee bungalowparken" in de provincie, Harderwold en Kuinderbos, bevolkt worden door asielzoekers. „Als er niet snel iets gebeurt, zie ik de toekomst somber in", aldus Jurgen Hillaert van de provinciale VVV.

Op de laatste World Travel Market -Europa's grootste toeristische vakbeurs- van 26 tot 29 november in Londen, werd Flevoland weer eens met de neus op de harde feiten gedrukt. Duitse, Engelse en Belgische touroperators klaagden hun nood over het gebrek aan verblijfsaccommodatie in Flevoland met drie of meer sterren. Vaak moeten zij hun klanten teleurstellen. Uitermate pijnlijk. Te meer daar de touroperators net na een lange en moeizame campagne geïnteresseerd leken te raken in Nederlands jongste provincie.

De sluiting van Het Kuinderbos (75 bungalows) begin dit jaar voor de opvang van asielzoekers kwam hard aan. Nu ook Flevolands 'laatste" bungalowpark, Harderwold (150 huisjes), vanaf 1 november niet meer beschikbaar is voor toeristen, lijkt het drama compleet. „Wat overblijft, is één viersterren-hotel in Lelystad en een aantal trekkershutten en minicampings. Veel en veel te weinig om de groeiende strooiji toeristen van onderdak te voorzien".

Meer verdienen

De belangrijkste bezoekersgroepen in Flevoland zijn watersporters, agrariërs, vogelliefhebbers, stedebouwkundigen, (scheeps)archeologen en architecten. „Voor een belangrijk deel zijn dit mensen die behoorlijke eisen stellen aan hun verblijfsaccommodatie", aldus Hillaert. „Het viersterren hotel in Lelystad zit dan ook praktisch het hele jaar vol. Een alternatief hebben we niet meer sinds Harderwold en het Kuinderbos gesloten zijn". Hillaert heeft er overigens best begrip voor dat de eigenaars (respectievelijk de Camminghagroep en een particulier) hun bungalowpark verpacht hebben aan het ministerie van WVC. „Daar kunnen ze meer mee verdienen dan met toerisme".

Volgens Hillaert is de gang van zaken rond de bestemmingswijziging van beide parken ,,heel fair" verlopen. „We zijn als provinciale VVV op tijd ingelicht. Het nadeel was alleen dat we gedurende de zomermaanden niets definitief konden afspreken met onze touroperators, omdat toen nog niet bekend was of Harderwold ook dicht zou gaan". Nu de kogel door de kerk is, moeten de internationale touroperators duizenden reserveringen in Flevoland annuleren. Dat kost handenvol geld. „De touroperators blijven zelf verantwoordelijk voor de schade", verklaart Hillaert. „Zij moeten zoeken naar een oplossing. Wij helpen daar als VVV natuurlijk wel bij. Onder meer door te verwijzen naar faciliteiten in andere provincies. Als we dat niet doen, kost ons dat helemaal onze naam".

Watersport

De tegenvallende bezoekersaantallen in Flevohof, de grootste toeristische trekker in de provincie, komen uiteraard zeer ongelegen. „Zo iets werkt natuurlijk negatief op het imago van Flevoland", zegt Hilleart. „Er is in feite sprake van een dubbele aanslag binnen een half jaar". Hillaert is ervan overtuigd dat er snel iets moet gebeuren in toeristisch Flevoland. „Gelukkig is de watersportwereld bereid flink uit te breiden. Ik denk dan aan jachthavens en bijbehorende faciliteiten. Verder stimuleren wij als VVV plannen van projectontwikkelaars om hier nieuwe hotels te vestigen. Op de beurs in Londen hebben we gemerkt dat in ieder geval twee Nederlanders en een Brit interesse hebben".

Volgens Hillaert is het gebrek aan verblijfsaccommodatie in Flevoland historisch verklaarbaar. „Er is hier eerst hard gewerkt aan een prettig woonklimaat. Toen kwam het werken en nu pas komt het toerisme. Dat is te laat. Een stad als A'lmere met 80.000 inwoners heeft geen hotel. Niet bans Daaruit blijkt dat toerisme altijd een onderschoven zaak is geweest". De VVV-medewerker heeft niets tegen opvang van asielzoekers, maar „het mag niet ten koste gaan van het toerisme, ik hoop dat er geen problemen ontstaan rond de parken Harderwold en het Kuinderbos. Je ziet bij andere asielzoekerscentra dat dat onmiddellijk een negatieve uitstraling heeft op de omgeving. Dat kunnen we zeker op dit moment slecht gebruiken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.