+ Meer informatie

„Mag ik effe langskomme, er is een kroket in mijn mond ontploft"

4 minuten leestijd

Het huisartsenvak is zeer afwisselend en boeiend, zowel overdag als 's avonds tijdens diensturen. Dokter van Dijk licht er één aspect uit: verbrandingen. Over een ontplofte kroket, heet water en een steekvlam.

 „Dokter wilt u direct komen, want Lieselot heeft zich verbrand. Ze was aan het stomen met kokend heet water omdat ze zo verkouden was, en toen ze van de tafel wegliep, trok ze met de handdoek de pan met heet water over zich heen." Op mijn vraag of ze al aan het koelen waren, werd bevestigend geantwoord. „Ze heeft al wel vijf minuten onder de koude douche gestaan." Mijn antwoord was dat ze moesten blijven doorgaan met koelen, eigenlijk zolang het pijn deed, en dat ik gelijk even langs zou komen. Bij aankomst stond Lieselot nog onder de koude sproeier te bibberen. Daarna is ze verder gekoeld met koude handdoeken.

Kroket
„Of ik effe langs mag komme, want er is een kroket in mijn mond ontploft." Wat was het geval? Vanuit zijn werk was deze jongeman even een snack wezen halen. De kroket werd gefrituurd waar hij bij stond. Deze werd ook direct genuttigd, en daarmee begon tevens dit stukje brandverhaal. Het schijnt vaker voor te komen dat het vrij harde omhulsel van een kroket vrijwel ondoorlaatbaar is voor de dampen binnenin. Hierdoor kan er druk opgebouwd worden, wat ontploffingsgevaar oplevert. De kroket klapte uit elkaar in de mond van de jongeman, wat de nodige pijn opleverde.

Steekvlam
Twee vrienden zouden even een partijtje afval gaan verbranden, maar het aansteken lukte niet best. Dan maar een beetje benzine erbij. Gevolg: forse steekvlam. Beide vrienden kwamen de praktijk binnen met een rood verbrande hoofdhuid en verschroeide haren. Gelukkig is er direct gekoeld omdat het zo'n pijn deed.

Direct koelen
Ieder jaar verbranden zich in Nederland ongeveer 65.000 mensen. In 70 procent van de gevallen gebeurt dat in of rond het huis. Van al deze gevallen is de oorzaak in ca. 70 procent heet water. Brandwonden moeten onmiddellijk worden gekoeld. Het beste kan dit gebeuren met koud water. Dit koelen moet bovendien minimaal 10 minuten worden volgehouden. Eigenlijk gebruik ik als vuistregel: Koelen zolang het pijn doet. De ernst van brandwonden wordt bepaald door de diepte van de brandwond en de omvang van de huid die is aangedaan. Eerste graads: et-n rode, pijnlijke huid, lijkt veel op een stevige zonnebrand. Tweede graads: een rode, pijnlijke huid met blaren. Derde graads: niet-pijnlijke, vaak geel/bleke huid, soms met verkoling. Hier is de huid volledig verbrand. Brandwonden in het gelaat, rond de gewrichten en wonden die groter zijn dan de handpalmen van de getroffen persoon kunnen problemen geven zonder goede behandeling. Laat die dus beoordelen door een deskundige. Een handpalm is ongeveer 1 procent van het totale oppervlak van de huid. Bij een brandwond van tien handpalmen groot is op korte termijn een shock te verwachten!

Behandeling
De behandeling richt zich eerst op het zoveel mogelijk beperken van de schade. Een brandwond „brandt als het ware nog na". Bij beschadiging van de huid komen er stoffen vrij die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot verdere huidbeschadiging, waardoor er stoffen vrijkomen die... De zogenaamde vicieuze cirkel is rond. Je kunt een en ander remmen door te koelen. Van belang is verder het bepalen van de diepte. Dit gebeurt door met behulp van een scherp voorwerp in de huid te prikken. Bij pijn is het per definitie een tweede-graads verbranding. Het is van groot belang dit te weten. Derde- graads brandwonden genezen namelijk niet goed en er is bijna altijd een huidtransplantatie nodig. Eerste- en met name tweede-graads verbrandingen kunnen gaan ontsteken. Om dit te voorkomen wordt vaak Flammacine gebruikt. Belangrijke punten. Onmiddellijk minimaal 10 minuten koelen (pas op voor onderkoeling bij kinderen). Koelen is de eenvoudigste manier om de pijn te bestrijden. Bij een vijf of meer handpalmen grote brandwond onmiddellijk deskundige hulp zoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.