+ Meer informatie

EG heeft volgend jaar meer nodig

Bedrag met zestien procent omhoog

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De begroting van de Europese Gemeenschappen moet volgend jaar een bedrag omvatten van 62.668 miljard gulden aan betalingskredieten en 66.980 miljard gulden aan vastleggingskredieten. Dat is een stijging met respectievelijk 15 en 16 procent vergeleken met de bedragen voor dit jaar.

Christopher Tugendhat, de Europese commissaris die verantwoordelijk is voor de budgetzaken, heeft dat dinsdagmiddag in Brussel bekendgemaakt. Het voorontwerp van de begroting, zoals de EG-commissie dit nu beeft voorgelegd, vertegenwoordigt een bedrag van 0,94 procent van het bruto nationaal produkt van de 10 EG-lidstaten samen.

De voornaamste kenmerken van de ontwerp-begroting voor komend jaar zijn de volgende: het aandeel van de landbouwuitgaven erin is lager dan vorig jaar en er wordt in verband met de ernstige werkloosheid 40 procent meer uitgetrokken dan dit jaar voor het Europees sociaal fonds. Verder wU de EG-commissie het Europese regionale fonds 26 procent meer geld laten uitgeven. Ze vindt dat er meer geld op tafel moet komen voor hulp aan ontwikkelingslanden, die niet met de EG geassocieerd zijn en ze wil de voedselhulp uitbreiden.

Het totaal van het maximum van de eigen financiële middelen van de EG (opbrengsten van de douanerechten, landbouwheffingen en majcimaal 1 procent van de BTW-opbrengst van de lidstaten) wordt volgend jaar geraamd op 64.393 miljard gulden. Dat betekent dat de voor volgend jaar voorgestelde betalingskredieten 1.725 miljoen gulden blijven onder wat maximaal mogelijk is. Het betekent tevens dat 0,95 procent van de BTW-opbrengst in de lidstaten door de gemeenschap zal, worden opgebruikt. Er mogen dus niet te veel tegenvallers komen, want anders wordt de grens van het financieel vermogen van de EG snel bereikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.