+ Meer informatie

Geniet ook in de winter van een tuin

4 minuten leestijd

In het voorjaar en de zomer dient een tuin mooi te zijn. We zijn er dan druk mee bezig en genieten van de verschillende bloemen en bloemkleuren. In de herfst zijn de weersomstandigheden meestal minder gunstig en daardoor is het weinig aantrekkelijk om in de tuin te werken. In de winter zijn de dagen kort en het weer lokt meestal niet uit om je lang buiten op te houden. Toch is het jammer als we dan niet van de tuin zouden genieten, al is het van achter de ramen. Juist in deze donkere periode is iedere bloem bijzonder en gaan we planten en vormen waarderen waar we in andere jaargetijden aan voorbijlopen.

Veel tuinliefhebbers kiezen voor planten en struiken die lang en mooi bloeien. Begrijpelijk, want het zijn meestal de bloemen die de grootste sierwaarde hebben en waar we het meest van genieten. Nu zijn er niet zo veel planten die in de winter bloeien, maar van de weinige die dat doen, vallen de bloemen des te meer op omdat ze weinig concurrentie van anderen hebben en daardoor alle aandacht trekken.

In een tijd van schaarste ga je ieder bloempje dat er is des te meer waarderen. Bovendien bloeien bloemen in de winter naar verhouding vrij lang omdat de temperatuur dan laag is. Je zult het misschien niet verwachten, maar de lijst van planten die in de winter bloeien, is vrij lang. Nu past niet alles in iedere tuin, maar meer aandacht voor winterbloeiers is zeker op zijn plaats.

Winterbloeiende heesters

Bij de struiken denken we in de eerste plaats aan de toverhazelaar (Hamamelis) die afhankelijk van de cultivar in een zachte winter al met de jaarwisseling bloeit en ook nog heerlijk geurt. In de zomer is ze niet zo aantrekkelijk, maar in de herfst kleuren de bladeren prachtig geel-rood. Er is een prunussoort (Autumnalis) die in de late herfst al begint te bloeien met witte of lichtroze bloempjes en als het niet vriest, doorbloeit tot het voorjaar. Ook bij de kornoeljes tref je een vertegenwoordiger aan (Cornus mas) die niet zuinig is met vele kleine bloemen en in februari al een lichtgele wolk in de tuin vormt. Lang niet zo opvallend als de felgeel gekleurde Forsythia, maar juist daarom, en door haar vroegere bloei, des te aantrekkelijker.

Met de rug tegen de muur kleurt de winterjasmijn de gevel prachtig geel van december tot maart. Na de bloei scheren we alle uitgebloeide scheuten af om een volgende winter weer te kunnen genieten. Behalve voor geel kunnen we ook kiezen voor de trossen rode bloemknoppen van de groenblijvende Skimmia, die de hele winter kleur geven.

Ook binnen het geslacht sneeuwbal (Viburnum) zijn winterbloeiende struiken te vinden. Hiermee is de voorraad houtige winterbloeiers nog lang niet uitgeput. Er is zelfs een Clematis die in de winter bloeit. Hij vraagt echter wel veel ruimte.

Kruidachtige planten

Ook onder de overblijvende planten is er een aantal die in de winter of het heel vroege voorjaar al bloeien. We denken dan aan de vele cultivars en soorten kerstrozen (Helleborus) die de laatste jaren zo populair zijn. De vroegste typen bloeien al met de kerstdagen, maar vallen in die donkere dagen nauwelijks op. Als het niet vriest laten leverbloempjes en vroege primulasoorten in februari hun bloempjes al zien, tegelijk met de winteraconieten en sneeuwklokjes.

Op een geschikte plaats bloeit de Cyclamen coum bijna de hele winter en onder de minder bekende steenbreeksoorten (Saxifraga) zitten heel vroege bloeiers. En wat te denken van de winterbloeiende heidesoorten. De Amerikaanse vergeet-mij-niet (Omphalodes) is ook al vroeg van de partij. Kortom: voor bloei in de winter is voor iedere tuin genoeg te vinden en zeker als je daar de bijzondere bolgewassen bij betrekt. In de schaarste van de winter trekt ieder bloempje de aandacht waar je in de overvloed van de zomer aan voorbijloopt.

Vormen en lijnen

Het zijn niet alleen de bloemen die een tuin aantrekkelijk maken. Mooie zwarte grond met enkele coniferen, sierlijk gevormde takken van bomen en struiken en uitgebloeide bloeiwijzen van vaste planten kunnen een prachtig geheel vormen. De architectuur van de tuin komt dan goed tot uiting, evenals de verschillen in boom- en struikvorm. Veel tuinen zijn zo aangelegd, alsof ze voor de voorbijganger bedoeld zijn. In de eerste plaats is de tuin er voor jezelf en dient hij zo aangelegd te zijn dat de bewoners er zelf vanuit het huis en vanaf het terras van genieten kunnen. Wanneer men de tuin opruimt, is het goed om planten en uitgebloeide stelen die aantrekkelijk van vorm zijn, zo veel mogelijk te laten staan. Met name siergrassen, ook al zijn ze vergeeld, kunnen heel sierlijk en aantrekkelijk zijn. Vooral als ze berijpt zijn.

Besdragende heesters, op een goede plaats geplant, zorgen met een schrale winterzon voor een prachtig decor. Laat je niet afschrikken door vogels die er al snel een eind aan kunnen maken. Ze horen erbij en zorgen voor dubbel genot.

Als er in de tuin geen planten staan die met vormen, kleuren, bloemen of vruchten op een mooie winterdag tot verwondering stemmen dan ontbreekt er iets. Een tuin kan het hele jaar mooi zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.