+ Meer informatie

Spanning in Poolse partij stijgt snel

Jagielski weer in Sovjet- Unie

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Poolse vice-premier Mieczyslaw Jagielski verblijft opnieuw in Moskou. Dit is dinsdag in Poolse kringen in de Sovjetrussische hoofdstad vernomen. Naar de mening van politieke waarnemers vormt de voordurende economische crisis in Polen het hoofdthema van het bezoek.

Jagielski, die sinds het begin van de Poolse crisis verscheidene malen naar Moskou reisde om over hulp van de Sovjet-Unie te praten, onderhandelde daar in maart van dit jaar met onder anderen eerste vice-premier Iwan Archipow.

Na een korte periode van betrekkelijke rust zijn in Polen de afgelopen dagen de spanningen wederom toegenomen. Deze vloeien dit keer echter niet voort uit de activiteiten van de vrije vakbond Solidariteit, maar uit de ontwikkelingen binnen de communistische partij zelf.

De verdeeldheid die al enige tijd binnen deze partij bestaat is nu openlijk aan de dag getreden, waarbij Moskou zich ondubbelzinnig geschaard heeft achter die elementen in de partij die zich — verenigd in het zogenaamde „Forum van Katowice" — keren tegen de vernieuwingsgezinde krachten.

Halt aan vernieuwing
Het was al langer bekend dat de vernieuwingen die sinds het optreden van Solidariteit in Polen zijn doorgevoerd, verdeeldheid hebben gezaaid in de partijgelederen, maar volgens diplomaten in Warschau is zij met de activiteiten van het Forum van Katowice voor het eerst openlijk naar buiten gebracht. Het lijkt erop dat de orthodoxe partijleden de tijd rijp achten om de vemieuwingsgezindheid in de partij een halt toe te roepen, vooral nu het buitengewone partijcongres, dat in juli zal worden gehouden, naderbij komt.

Het politburo van de PVAP, de in Polen regerende pro-communistische partij, heeft dinsdag de verklaring van het „Forum van Katowice''' veroordeeld. De persorganen van enkele socialistische landen prezen juist de inhoud ervan. In een verklaring voor radio en televisie verklaarde bet politiek bureau van de partij, dat de „verklaring van Katowice" „in de huidige toestand een schadelijk karakter had, met name voor de eenheid binnen de partij, en dat er ontoelaatbare versimpelingen en veralgemeningen in stonden".

Walesa in Geneve
Lech Walesa, de leider van de onafhankelijke Poolse vakbond Solidariteit, verblijft momenteel in Geneve. Hij woont daar de jaarvergadering bij van de internationale arbeidsorganisatie, ILO. De veranderingen die zich het afgelopen jaar in Polen hébben voltrokken, zijn onomkeerbaar. Het stakingswapen is soms noodzakelijk, maar verliest zijn kracht als men er al te snel naar grijpt, aldus Walesa dinsdag in Geneve. Hij stond de internationale pers te woord aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de ILO.

Walesa zei, dat de afgelopen maanden hem beginnen op te breken. Hij is aan lichamelijke rust toe en wil graag plaats maken voor een ander als coördinator van de zelfstandige organisatie van arbeiders in Polen. Hij hield de journalisten voor, dat vakbonden zich verre moeten houden van binding met enige politieke partij. Ze moeten de werkelijke belangen van de leden behartigen. Daaraan hebben ze de handen vol, aldus Walesa, die van mening bleek, dat de vakbeweging in het Westen onvoldoende afstand heeft van politieke partijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.