+ Meer informatie

Museum in Farum belicht geschiedenis immigratie

1 minuut leestijd

Immigranten in Denemarken staan centraal in een speciaal museum in Farum, een voorstad van Kopenhagen. Het Immigratiemuseum steunt vooral op een uitgebreide website, maar bezit ook voorwerpen, documenten, foto’s en films die inzicht geven in de immigratie in Denemarken. Begin dit jaar werd de permanente expositie geopend. Aan bod komen onder meer de geschiedenis van de immigratie van boeren uit Waterland, ten noorden van Amsterdam, in het begin van de 16e eeuw. Zij werden uitgenodigd door de Deense koning Christian II om in zijn land de teelt van groenten een impuls te geven. Dat leidde tot een flinke kolonie (Hollænderbyen) op het eilandje Amager bij Kopenhagen. De Waterlanders kregen er allerlei privileges, zoals eigen rechtspraak.

Op de website is ook informatie te vinden over Nederlandse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk een plekje in Denemarken vonden om aan te sterken en/of hun traumatische ervaringen in een rustiger omgeving te verwerken. Er zijn bijvoorbeeld brieven te vinden van Nederlandse kinderen aan de Deense gastfamilies. Immigranten kunnen op de site van het museum ook hun eigen ervaringen kwijt.

>>danishimmigrationmuseum.com

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.