+ Meer informatie

Plant geen boom voor u weet hoe hoog hij wordt

4 minuten leestijd

Tot half april kunt u nog bomen en struiken planten. Bomen worden, normaal gesproken, op maat verkocht. Die maat geeft de stamomtrek in centimeters aan, gemeten op ongeveer 150 cm boven de grond. Een boom met de maat 8-10 heeft dus een stamomtrek van 8 tot 10 cm. Hoe groter de maat (de vakman heeft het dan over een "zwaardere boom"), hoe hoger de prijs.

In straten en in het openbaar groen worden meestal zware bomen gebruikt omdat die minder last hebben van vandalisme, maar in uw tuin is dat niet nodig. Voor u een of meer bomen koopt, moet u weten hoe hoog ze worden.

Zelfs in grote tuinen kan een boom van de eerste grootte (wordt 12 meter of hoger) problemen geven. (Een boom van de tweede grootte wordt 6-12 meter hoog en een boom van de derde grootte wordt maximaal een meter of 6.)

Buren
Nog een tip: bomen zorgen nogal eens voor problemen met buren (schaduw, bloesemblaadjes na de bloei, blad in de herfst e.d.) Wanneer uw boom minimaal twee meter van de erfgrens staat kunnen uw buren niet eisen dat u hem weghaalt, hoogstens zagen ze de takken af die over de erfgrens groeien.

Van een boom die minder dan twee meter van de erfgrens staat kunnen ze, met het Burgerlijk Wetboek in de hand, eisen dat u hem kapt. Voor struiken (of heesters, net hoe u ze noemen wilt) geldt een minumumafstand van 50 cm.

                              ------------------------------

Pas op voor emelt en aardrups

Emelten zijn de larven van de langpootmug. In september legt de mug haar eitjes in de grond. De larven komen in oktober uit het eitje. Ze overwinteren in de grond. Vorst, vocht en andere ongerief deert hen niet.

In het vroege voorjaar beginnen ze te eten aan de wortels van planten en dat kunnen bij voorbeeld ook de wortels van uw groenten en aardbeien zijn! De groei wordt slechter, de planten verwelken en gaan soms dood. (Wanneer ze goed "aan de groei zijn" kunnen ze erdoorheen groeien.)

In augustus wordt de emelt weer langpootmug. Wanneer u de emelten tegenkomt tijdens het werken in de grond, drukt u ze dood, hoe wreed dat u misschien ook in de oren klinkt. Overigens eten mollen, egels en spitsmuizen ook emelten.

Aardrups
Emelten worden wel eens verward met de aardrups: grijze, dikke ronde rupsen, larven van uiltjes (nachtvlinders). Ook de aardrups doet zich te goed aan de wortels van planten. Vooral in sla en andijvie kan de schade behoorlijk groot zijn! (Bestrijding: zie hiervoor).

                              ------------------------------ 

Planttips: meisjesogen en margriet

Dit keer aandacht voor twee vaste planten: meisjesogen en margriet. De aanduiding "vaste planten" wil zeggen dat ze ieder jaar opnieuw uitlopen in de lente, groeien, bloeien en afsterven in het najaar.

Voedsel wordt opgeslagen in de ondergrondse delen, de wortels. Fantastisch dat zulke planten, normaal gesproken, alle slechte weersomstandigheden kunnen doorstaan. In een beetje winter staan de wortels immers in de hard bevroren grond?

Meisjesogen (Coreopsis verticillata) is een mooie, rechtopstaande vaste plant die bloeit van juni tot in de herfst met lichtgele of donkergele, stervormige bloemetjes. Hoogte 60-70 cm, dus prima geschikt om wat achterin de vaste plantenborder te poten. Bijzondere eisen worden niet aan de grond gesteld, zon is wel nodig.

Margriet
(Chrysanthemum maximum). Een bekende tuinplant die eigenlijk nauwelijks enige aanbeveling nodig heeft. De "gewone" margriet is echter niet toe te passen in een kleine tuin door de hoogte (80 cm) en omvang (70-100 cm). Ook wil de plant nogal eens uit elkaar vallen.

Voor de margrietliefhebbers met een kleine tuin is er de "Zilverprinses", die maar 40 cm hoog wordt. Ook van deze soort kunt u volop snijden, de plant is wat steviger en heeft daardoor geen steun nodig. Geen bijzondere eisen, maar wel zon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.