+ Meer informatie

Nieuwe ambtswoning voor minister-president in het park „Zorgvliet"

Gemeenteraad Den Haag besluit

2 minuten leestijd

^"^ De Haagse gemeenteraad heeft maandag besloten in het bestemmingsplan voor het park ,.Zorgvliet", waarin het „Catshuis" ligt, ruimte te reserveren voor de bouw van een ambtswoning voor de minister-president. De regering wil een bungalow laten bouwen op een stukje van het park dat niet voor het publiek toegankelijk is, op honderd meter van het „Catshuis". De gemeenteraad nam het bestemmingsplan met plaats voor de ambtswoning bij zitten en opstaan aan. Vijf raadsleden waren tegen het plan.

Bijna had de beslissing over het plan een geheel andere wending gekregen. Zeven raadsleden dienden namelijk een amendement op het bestemmingsplan in, waarin geen grond voor woondoeleinden werd gereserveerd. De zeven stelden dat de bouw van de ambtswoning tot een ongewenste aantasting van het park „Zorgvliet" als natuurbeschermingsgebied zal leiden. Het amendement werd met 22 stemmen tegen en 21 voor verworpen.

De meeste tegenstemmers vonden het van het grootste belang dat voor park „Zorgvliet" wel een bestemmingsplan wordt vastgesteld waarmee de natuur in dit gebied beschermd kan worden, en stemden later toch voor het bestemmingsplan met ruimte voor de ambtswoning, zoals B. en W. hadden voorgesteld.

BEDREIGINGEN

In een eerder stadium van het ontwerp-bestemmingsplan had de commissie .stadsontwikkeling uit de gemeenteraad geen ruimte in „Zorgvliet" willen reserveren voor een ambtswoning. B. en W. namen dit in een ontwerp-voorstel over, maar vroegen de gemeenteraad vervolgens toch de mogelijkheid van de bouw van een ambtswoning toe te laten omdat de minister-president daarop had aangedrongen. Volgens de heer Biesheuvel is het Catshuis niet geschikt als ambtswoning en behoort de minister-president te wonen in of vlakbij het regeringscentrum in een beveiligde woning. Het aantal bedreigingen van de minister-president en zijn gezin neemt nog steeds toe, aldus de heer Biesheuvel. Geen enkel ander pand in Den Haag kan aan de eisen voor een dergelijke ambtswoning voldoen, stelde de minister-president.

Een bioloog, gehoord op Initiatief van de leden van de raadscommissie, liet weten dat van bouw van de ambtswoning op de voorgestelde plaats geen nadelige invloed op het leefmilieu in het park hoeft te worden gevreesd.

PRIVÉ-CONTACT

B. en W. van Den Haag vinden inmiddels ook dat de mogelijkheid om in „Zorgvliet" een ambtswoning op 1750 vierkante meter grond neer te zetten moet worden opengehouden. Burgemeester Marijnen, die zelf als premier in het Catshuis heeft gewoond, verklaarde dat zijn gezin geen voorstander is van het huizen in ambtswoning, omdat voor de kinderen, het wonen in een huis op een ommuurd terrein zoals bij het Catshuis het privé-contact met anderen bemoeilijkt. In dat opzicht zal het „Catshuis" voor de gezinnen van minister-presidenten minder bewoonbaar worden als het in toenemende mate gaat worden gebruikt voor vergaderingen als van de ministerraad, aldus de heer Marijnen.

Volgens Wethouder Van Ommen Kloeke betekent bouw van de ambtswoning slechts een minimale aantasting van „Zorgvliet" niet meer dan een zeshonderdste deel van het park zal erdoor in beslag worden genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.