+ Meer informatie

Meer onderzoeksgeld naar NWO en minder naar universiteiten

1 minuut leestijd

Een ,,substantieel" deel van het geld dat universiteiten krijgen voor het wetenschappelijk onderzoek, moet naar de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO).

Dat staat in een rapport dat vanmiddag is overhandigd aan minister Ritzen van onderwijs en NWO-voorzitter Van Duinen. Een commissie onder leiding van inmiddels voormalig VNO/NCW-voorzitter Rinnooy Kan stelde het rapport op.

Wat de commissie bedoelt met ,,substantieel" blijkt niet uit het rapport. Zij zou in ieder geval de bijdrage willen verhogen tot het niveau van andere westerse landen. Het NWO krijgt ongeveer 17 procent van het geld dat de overheid beschikbaar stelt voor het geld dat omgaat in het universitaire onderzoek. Vergelijkbare organisaties in Amerika, Frankrijk en Engeland verdelen tussen de 25 en 70 procent van het universitaire onderzoeksgeld dat de overheid beschikbaar stelt.

Volgens de onderzoekscommissie heeft de NWO op een aantal terreinen zo weinig geld te verdelen dat het voor onderzoeker nauwelijks interessant is om zich voor een selectieprocedure bij de organisatie te melden. Met name in de medische, aard- en levenswetenschappen dreigt de organisatie haar centrale positie te verliezen.

De overheid besteedt jaarlijks bijna 5 miljard gulden aan onderzoek. Ongeveer de helft daarvan gaat rechtstreeks naar de universiteiten. De NWO ontvangt per jaar ongeveer 600 miljoen gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.