+ Meer informatie

Premier: Gesprek met kritische NAVO-chef

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister-president Balkenende heeft zich verbaasd over de kritische toon die NAVO-chef Robertson eind vorige week aansloeg in een interview met NRC Handelsblad, toen het ging over de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren op defensie. Hij wil hierover spreken met de secretaris-generaal.

In NRC Handelsblad toonde Lord Robertson begrip voor het feit dat economische omstandigheden het kabinet tot bezuinigen dwingen. "Maar uitgerekend nu snijden in het defensiebudget is niet goed", zei hij daarbij. Hij zou dat standpunt daags ervoor in een kennismakingsgesprek met de Nederlandse regering ook hebben ingenomen, zo beweerde hij.

Gisteravond, in een debat over de komende NAVO-top in Praag, verlangde de oppositie duidelijkheid van het kabinet over wat er precies is besproken tijdens dat gesprek met Robertson. Uit het antwoord van premier Balkenende bleek vervolgens dat het kabinet een heel andere herinnering heeft aan dat gesprek dan de NAVO-baas. "Hij bracht weliswaar een pijnlijke boodschap en was ook niet blij", aldus Balkenende, "maar hij toonde wel begrip."

PvdA, GroenLinks, D66 en SP toonden zich ontevreden over dat antwoord. Zij steunen in grote lijnen de recordbezuiniging op defensie (850 miljoen euro tot en met 2006), maar vrezen tegelijk dat Nederland zijn "internationale voortrekkersrol" nadien niet meer kan waarmaken. Zo wordt er bijvoorbeeld gesneden in het aantal F-16's van de luchtmacht, toestellen waarmee Nederland in internationale operaties regelmatig successen boekte.

Premier Balkenende verwees vragen hierover naar het debat over de defensiebegroting dat over enkele weken zal plaatshebben. Wel gaf hij aan nader overleg te willen met Robertson. Tijdens de top in Praag gaat hij proberen de NAVO-chef aan zijn jasje te trekken over diens scherpe kritiek in NRC Handelsblad.

Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum zal waarschijnlijk niet gesloten zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.