+ Meer informatie

Octop

1 minuut leestijd

Biologen van de Utrechtse universiteit zijn er als eersten in geslaagd om met behulp van een serum de zenuwcellen aan te tonen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van octopamine. Octopamine is een van de belangrijkste 'boodschappers' in het zenuwstelsel van insekten. De stof speelt een belangrijke rol bij onder meer de coördinatie van de spierbewegingen en het verwerken van signalen afkomstig van de zintuigen. Het nieuwe serum werd getest op de Afrikaanse treksprinkhaan en is inmiddels overgenomen door laboratoria in binnen- en buitenland.

Proefoperatie

Een „absolute doorbraak" in de chirurgie: het wordt mogelijk om met behulp van chirurgische modellen proefoperaties te verrichten. De afde-j ling Radiodiagnostiek van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht kan aan de hand van driedimensionele beelden door een robot kunststofmodellen laten fresen van allerlei lichaamsonderdelen. Bij een reconstructie-operatie kan de chirurg voortaan eerst 'oefenen' op een exacte kopie van bij voorbeeld de schedel van zijn patiënt. Dat maakt meer dan één keer opereren in de meeste gevallen overbodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.