+ Meer informatie

EG: Immigranten niet naar bezette gebieden

Israël verzet zich tegen vredesplan VS

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese Gemeenschap heeft er gisteren bij Israël op aangedrongen joodse immigranten zich niet te laten vestigen in de bezette Westelijke Jordaanoever en Gazastrook. Een dergelijk beleid zal de vooruitzichten voor een regeling van het Arabisch/Israëlische conflict in gevaar brengen, zo stond in een verklaring die in Brussel werd uitgegeven.

In de gezamenlijke verklaring van de twaalf regeringen werd het 'standpunt herhaald dat joodse nederzettingen in de bezette gebieden illegaal zijn en werd bezorgdheid geuit over suggesties dat een verwachte grote stroom van^jjïfodse immigraaljen daar zou worden gevestigd.

De Twaalf begroetten „de liberalisering van de Sowjet-emigratiebepalingen", waardoor de komende drie jiatyft'SSlofedfeAtfifiog mogelijfe'ÓOO.OOO of meer Sowj&joden het lanjdMcunnen verlatend

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, verklaarde vorige maand dat Israël aan de bezette gebieden moet vasthouden om de verwachte'stroom van Russische joden te 'kunnen onderbrengen.

Geen ontmoeting
Israël gaat niet in op het Amerikaanse plan om volgende week een ontmoeting tussen de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Mosje Arens, en zijn Amerikaanse ambtsgenoot, James Baker, te organiseren waarbij ook de Egyptische minister van buitenlandse zaken Esmat AbdelMeguid aanwezig zou zijn. Dit schreven de Israëlische kranten Maariv en Haaretz gisteren.

De ontmoeting zou een „voorbereiding" moeten zijn voor vredesgesprekken in Cairo tussen de Palestijen en Israël. Baker heeft Arens woensdag gebeld nadat de PLO ingestemd zou hebben met een Amerikaans compromis over de Palestijnse delegatie naar het vredesoverleg.

De Israëlische minister wilde volgens de kranten niet voor 7 februari aan een gesprek deelnemen omdat op die datum een bijeenkomst van het centraal comité van de Likoed-partij van Sjamir bijeen zal komen. Op die bijeenkomst zal de premier zich tegenover de onbuigzamen in de partij, die tegenstander zijn van elke concessie aan de Palestijnen, moeten .ver-: antwoorden. • I...-,' . .,•. z, isdigfoov JSjf ^(A Baker zou de bijeenkomstrvolgens Haaretz beschouwen als het „uur van de waarheid" waarop een definitieve datum voor het overleg afgesproken moet worden. De minister zou zich ook verzetten tegen de Israëlische eis dat de PLO ten koste van alles,buiten het overleg gehouden moet worden. De Amerikanen hebben alleen toegezegd dat de PLO „in dit stadium" niet bij het overleg betrokken zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.