+ Meer informatie

Ter overweging

1 minuut leestijd

C. Aalders, Spiritualiteit. Over geestelijk leven vroeger en nu. Boekencentrum, ’s-Gravenhage 1969.

De ondertitel laat zien wat de auteur met spiritualiteit bedoelt. Hij wil graag het grote goed van het geestelijk leven in deze tijd aan de orde stellen.

We ontvangen daarbij drie dingen: een stuk historische informatie, hoofdstuk 2–7. Een tekening van het geestelijk klimaat van onze tijd, hoofdstuk 8 en een poging tot geestelijk leven in deze tijd op te roepen en daaraan leiding te geven, hoofdstuk 9. Elk van deze drie onderdelen heeft zijn eigen waarde in het boek. Maar de samenhang van de drie heeft mij niet bevredigd. Dat komt mijns inziens doordat de auteur te weinig het eigene van de christelijke spiritualiteit gekenmerkt heeft. In het eerste hoofdstuk is hij van een algemeen menselijk verschijnsel uitgegaan. Die vaagheid speelt door ook door de historische analyse heen. Dit doet hem ook te optimistisch staan tegenover de verschijnselen in onze tijd. Daardoor heeft dit boekje mij teleurgesteld op het punt van de stimulering van het echte geestelijke leven in deze tijd. Intussen staan er vele dingen in die verhelderend zijn. Het is deel 31 uit de waardevolle serie „Praktisch Theologische Handboekjes”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.