+ Meer informatie

Derde-Wereldprodukten onder druk|

Panos Instituut: „Biotechnologie biedt arme landen ongekende mogelijkheden"

3 minuten leestijd

Produkten uit de Derde Wereld, zoals chocolade en koffie, kunnen uit de markt gedrukt worden doordat deze geproduceerd kunnen worden door westerse laboratoria. Dat stelde de particuliere organisatie Panos Instituut in Londen onlangs tijdens de presentatie van een nieuw rapport: "Biotechnologie, wonder of bedreiging". Volgens het rapport is biotechnologie niet alleen een bedreiging, maar kan met behulp van die technologie de wereldvoedselcrisis verlicht worden en is het mogelijk de medische wetenschap te ondersteunen. Hoewel het rapport duidelijke voordelen signaleert van biotechnologie voor het rijke Noorden, is het echter sceptisch over de mogelijkheden voor ontwikkelingslanden.

Met behulp van biotechnologie kan bij voorbeeldde produktie van cassave, een eetbare wortel die in Afrika veel verbouwd wordt, verviervoudigd worden als het gewas resistent zou zijn tegen de belangrijkste ziekte, het mozaïek-virus. Aan de cassave is echter nog niet gesleuteld, omdat de westerse bedrijven die beschikken over de kennis, hier geen voordeel en winsten in zien.

Patentrecht

Het monopolie op biotechnologie als gevolg van het patentrecht zal de kloof tussen Noord en Zuid waarschijnlijk vergroten. Ontwikkelingslanden zullen alleen wat aan biotechnologie hebben als die correct wordt toegepast en in overleg met de betrokken landen, aldus de auteur van het rapport, Robert Walgate. Volgens Walgate biedt biotechnologie in principe ongekende mogelijkheden voor ontwikkelingslanden. Niet alleen kunnen er vaccins worden ontwikkeld, ook kunnen bossen uitgebreid worden door de oude, produktieve bomen te klonen. De dodelijke ziekte runderpest —waaraan jaarlijks twee miljoen dieren van de veestapel sterven— kan uitgeroeid worden door het vaccin toe te passen dat een Ethiopische wetenschapper heeft uitgevonden. Nieuwe gewassen kunnen resistent worden tegen ziekten die niet alleen internationaal gezien een produktieverlies van 20 tot 40 procent per jaar veroorzaken, niaar dié ook 16 miljard dollar aan bestrijdingsmiddelen kosten.

Rampen

Het Panos Instituut pleit voor nationale en internationale maatregelen en controlerende instellingen om de risico's van biotechnologie tot een minimum te beperken. Het instituut is ook een voorstander van toepassing van het prin-i cipe "de vervuiler betaalt" bij biotechnologie-rampen. Tevens dring het instituut aan op ohafhankelijk openbaar onderzoek naar de ontwikkelingen. „Ontwikkelingslanden zullen alleen wat aan biotechnologie hebben als die correct wordt toegepast". niet populair meer. Je hoeft er maar een boek als dat van Michael Denton: "Evolution, a theory in crisis" (Evolutie, een theorie in de crisis) op na te slaan. Evolutie volgens Darwin zit echt in de problemen, hoewel de wetenschap bepaald nog niet kiest voor schepping. Ter vervanging van Darwins ideeën doen allerlei theorieën hun opgang". In de praktijk heeft het idee van een wetenschapper dat evolutie een gegeven is, dezelfde status als het geloof van zijn collega in de schepping, vindt Roth. „Elk idee dat het denken van iemand beheerst, belemmert academische vrijheid op dezelfde manier", is zijn mening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.