+ Meer informatie

Lelystad met giftige stof besproeid

1 minuut leestijd

LELYSTAD — Een gedeelte van de lading giftig bromophor/ethel van een sproeivliegtuig is op een woongebied in Lelystad terechtgekomen. Het vliegtuig was in opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders bezig koolzaadvelden te besproeien, maar door de wind kwam het bestrijdingsmiddel terecht op bewoond gebied. Vier mensen moesten zich met vergiftigingsverschijnselen onder dokterbehandeling stellen. De Rijksdienst heeft maandag laten weten voor onbepaalde tijd de sproeivluchten te staken.

De vier mensen die zich onwel voelden, hebben bij de politie een klacht ingediend. Hoeveel mensen in totaal hinder hebben ondervonden van het bestrijdingsmiddel is niet bekend. De politie en de rijksluchtvaartdienst stellen een onderzoek in. Volgens prof. dr. R. H. A. van Duin, directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, zijn er ernstige beoordelingsfouten gemaakt. Er is geen rekening gehouden met de straffe oostenwind. Van Duin vindt bovendien, dat voor het bestrijden van de koolzaadglanskever geen sproeivliegtuig ingezet had mogen worden, omdat dit te veel lawaai maakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.