+ Meer informatie

Vietnam en Amerika gaan weer praten

Hanoi wil herstelbijdragen

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Aanstaande vrijdag zullen te Parijs voorbereidende besprekingen tussen de VS en Vietnam beginnen waarin de mogelijkheid wordt nagegaan de betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren, aldus is hier dinsdag van officiële zijde meegedeeld.

Het overleg zal het eerste zijn tussen Washington en Hanoi sinds vier jaar geleden te Parijs het vredesakkoord inzake Vietnam werd getekend.

Het voornaamste oogmerk van Vietnam bij de besprekingen is zich van Amerikaanse steun bij de wederopbouw te verzekeren. Destijds was in Parijs dergelijke steun beloofd, maar de regering-Ford loste deze belofte niet in. De achthonderd vermiste Amerikanen in Vietnam waren een van de voornaamste redenen voor het niet verlenen van steun.

Buit voor Hanoi

Uit een definitief overzicht van het Amerikaanse ministerie van defensie blijkt, dat er bij de val van Zuid-Vietnam ca. 1000 vliegtuigen, 1,7 miljoen lichte vuurwapens en 130.000 ton munitie in noordelijke handen zijn gevallen. Volgens het Pentagon heeft dat een kleine bijdrage geleverd aan de militaire kracht van Vietnam, thans de sterkste mogendheid in Zuidoost-Azië. Wat de waarde van het door de VS aan Saigon geleverde en intact buitgemaakte materieel betreft, kon het Pentagon niet verder gaan dan een raming van 2 miljard dollar. Toen Zuid-Vietnam in april '75 capituleerde, maakten de noordelijke troepen ook 940 marineschepen, 1750 pantservoertuigen en 42.000 vrachtwagens buit, aldus de opgaaf van het Pentagon. Onder de vliegtuigen van de Thieu-luchtmacht die als „oorlogsbuit" staan vermeld bevinden zich 76 geavanceerde F5 jachtvliegtuigen met een (Zuidvietnamese) boekwaarde van 2,5 miljoen dollar per stuk. Ook buitgemaakt werden 113 A37 jachtbommenwerpers.

Hoewel de buitgemaakte vliegtuigen een enorm bedrag vertegenwoordigen is het militaire nut voor Hanoi betrekkelijk gering omdat ze zonder reserveonderdelen niet lang operationeel kunnen worden gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.